Urker C1000-winkelier moet even slikken

Foto ANP
2

URK – Het verdwijnen van C1000 is „even slikken” voor Frans de Jong. De 55-jarige Urker ondernemer opende in 1983 de tiende C1000 van Nederland. De Jong is gehecht aan de formule, die mede door de wekelijkse aanbiedingen bij zijn klanten een goede naam heeft.

Donderdagavond kregen De Jong en honderden andere C1000-onder­nemers op een bijeenkomst in Nijkerk (de Jumbowinkeliers zaten in Bussum) te horen dat hun winkels straks onder Jumbovlag verder gaan. Of misschien overgaan naar Albert Heijn of Coop. Wie er in die laatste groep zitten, horen dat vandaag. Zij krijgen persoonlijk bezoek van Jumbo.

De Jong nam 29 jaar geleden het familiebedrijf over van zijn vader, die indertijd onder de naam Centra was gestart. Zijn winkel aan het Hofsteeplein groeide uit tot een van de drukste supermarkten in het vissersdorp. Enkele jaren geleden opende De Jong een tweede vestiging in het nieuwe winkelcentrum Urkerhard.

Dat succes keert zich nu misschien wel tegen hem, want De Jong denkt niet dat Jumbo straks met twee winkels in Urk verder wil. „Ik wacht maar af of ik bezoek krijg.”

Toen de overname van C1000 in november werd aangekondigd, werd nog gemeld dat zowel de C1000 Roodformule als de Jumboformule zou blijven bestaan. De afgelopen weken werd steeds duidelijker dat dit er niet meer in zat.

C1000 startte enkele jaren geleden met de Oranjeformule. Die sloeg minder goed aan, reden om terug te keren naar de Roodformule. De twee winkels van De Jong hebben nog de Oranjeformule. Plannen voor ombouw naar Rood gaan nu de ijskast in, zegt hij.

Vanmorgen heeft De Jong eerst zijn personeel bijgepraat. Hij laat ook zijn gezicht zien op de winkelvloer. „Klanten komen met vragen, dat kun je verwachten.” De klanten zullen trouwens niet minder worden van de nieuwe formule, weet 
De Jong. „Jumbo heeft een gigantisch assortiment. Veel breder dan wij nu hebben.”

De vakbonden willen dat Jumbo met een goed sociaal plan komt voor de betrokken medewerkers. „De herstructurering heeft een forse impact op het personeelsbestand”, zei RMU-onderhandelaar Chris Baggerman vanmorgen. „Met name de medewerkers op het hoofdkantoor van C1000 worden flink geraakt. Dat staat in schril contrast met wat Jumbotopman Frits van Eerd in november betoogde. Die vertelde toen met droge ogen dat de twee formules overeind zouden blijven.”

Baggerman spreekt van „een knap spelletje stratego.” Hij wijst erop dat er op termijn 
450 à 500 banen verdwijnen. De bonden spreken op 7 mei met de Jumbotop. De RMU zal dan inzetten op een sociaal plan in de lijn van dat bij Super de Boer, dat in 2009 door Jumbo werd overgenomen. „Daar zitten goede regelingen in voor bijvoorbeeld begeleiding bij het zoeken naar ander werk of afvloeiing.”

FNV Bondgenoten wil dat het aantal gedwongen ontslagen zo veel mogelijk wordt beperkt, met goede begeleiding en zonder verslechtering van arbeidsvoorwaarden. „Het zou Jumbo sieren als het oog houdt voor de sociale gevolgen van de reorganisatie.”