TNT niet blij met uitstel voor postbedrijven

DEN HAAG (ANP) – TNT Post is teleurgesteld over het voorstel om de nieuwe postbedrijven meer tijd te geven om de arbeidsvoorwaarden van het personeel te verbeteren. „Van uitstel mag geen afstel komen”, stelde een woordvoerder van het bedrijf.

Adviseur Ruud Vreeman stelde dinsdag onder meer voor om de vakbonden en nieuwe postbedrijven als Sandd, Selektmail en Netwerk VSP (een dochteronderneming van TNT) tot 1 april de tijd te geven om tot een akkoord te komen over een cao.

Hij adviseert het kabinet om alle postbedrijven, inclusief TNT, geld te laten storten in een speciaal fonds. Daaruit zouden de kosten voor de verbeterde contracten moeten worden betaald. Daarnaast zou het gebruikt kunnen worden om postbodes te begeleiden die door de reorganisatie van TNT Post op zoek moeten naar ander werk.

TNT Post is alleen bereid mee te betalen aan het fonds, als het geld ook wordt ingezet voor de begeleiding van overtallige postbodes. „Wij betalen niet mee aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden van onze concurrenten”, liet het bedrijf weten. „Bij de begeleiding van werk naar werk van ons eigen personeel is alle hulp echter welkom. De reorganisatie is een sociaal probleem, niet alleen het probleem van TNT.” Oud-burgemeester Vreeman stelt ook voor de termijn waarbinnen de bedrijven minstens 80 procent van de werknemers een vast contract moeten geven, te verschuiven, van oktober 2012 naar januari 2014. „Dat is teleurstellend”, aldus TNT Post. „Er waren duidelijke afspraken over het ingroeipad, daar hebben we rekening mee gehouden.”

Selektmail wilde dinsdagmiddag geen commentaar geven op de voorstellen. Sandd was niet direct bereikbaar voor commentaar.