President Trump: VS snel weer open voor zaken

De Amerikaanse president Trump (l.), geflankeerd door vice-presicent Pence, tijdens zijn dagelijkse persconferentie over de strijd tegen het coronavirus. beeld AFP, Brendan Smialowski

De Amerikaanse president Trump wil dat zijn land snel weer „opengaat voor zaken.” Dat zei hij maandag (lokale tijd) tijdens een persconferentie in Washington. Eerder op de dag kondigde de Fed nieuwe maatregelen aan om de economie te ondersteunen.

Volgens Trump zouden in Amerika meer doden kunnen vallen door de economische schade die het coronavirus aanricht dan door de ziekte zelf. De president waarschuwde eerder op Twitter dat „de oplossing niet erger mag zijn dan het probleem.” Volgens hem is de Amerikaanse economie „niet gemaakt” om drie tot vier maanden stil te liggen.

De economie kan volgens de president op z’n vroegst volgende week weer opstarten. Vooral staten die het minst zijn getroffen door het virus zouden weer open kunnen. In gebieden die wel veel last hebben van het virus, zoals New York, zouden noodmaatregelen langer kunnen gelden.

Noodpakket

Trump kondigde verder aan het hamsteren van medisch hulpmateriaal tegen te gaan en een noodpakket ter waarde van 2 biljoen dollar (1845 miljard euro) in te zetten om de economie te ondersteunen. Dit noodplan haalde het maandag niet in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nadat de Democraten tot twee keer toe tegenstemden. Zij vinden dat het plan te weinig financiële hulp voor medisch personeel en ziekenhuizen omvat. Een iets aangepaste versie zou inmiddels bijna klaar zijn. De Republikeinse senator John Thune beschuldigde de Democraten van het spelen van „politieke spelletjes”, terwijl het land „in brand staat”.

De Federal Reserve neemt opnieuw meer maatregelen om de Amerikaanse economie te ondersteunen. Het pakket gaat inmiddels veel verder dan tijdens de kredietcrisis. De koepel van centrale banken gaat onder meer leningen opkopen om te zorgen dat verschillende soorten krediet voor bedrijven van groot tot klein en consumenten goedkoop verstrekt kunnen blijven worden. De Fed zet de stappen na twee renteverlagingen. Volgens de koepel worden er „enorme ontberingen” geleden als gevolg van de coronapandemie en is nu duidelijk dat de economie met „ernstige verstoringen” te maken krijgt.

Vorige week kondigde de Fed al aan voor 500 miljard dollar aan Amerikaanse schatkistpapieren en voor 200 miljard dollar aan gebundelde hypotheekleningen op te gaan kopen. Inmiddels zegt de Fed van die soorten leningen zoveel op te kopen „als nodig is om de markt soepel te laten werken.” Bovendien gaat de bank meerdere soorten gebundelde hypotheekleningen opkopen dan eerder aangekondigd.

Daarnaast komt de Fed met een reeks maatregelen gericht op werkgevers en consumenten, waar 300 miljard dollar voor wordt uitgetrokken, maar ook op Amerikaanse steden en staten. Verschillende al bestaande programma’s worden daarnaast uitgebreid.

Overleden

In de Verenigde Staten zijn inmiddels bijna 500 patiënten overleden aan de gevolgen van het virus, meer dan 35.000 Amerikanen zijn besmet. Maandag stierven in het land voor het eerst meer dan honderd mensen op één dag aan het virus, meldde CNN.