Ondernemers: 1e etappe naar Parijs afgelegd

Hans de Boer. beeld ANP

In de ogen van ondernemersvoorman Hans de Boer is de eerste etappe in de tocht naar de Parijse klimaatdoelen afgelegd. „Zaak is de plannen nu om te smeden tot een aantrekkelijk en vooral samenhangend Klimaatakkoord waar we dertig jaar mee uit de voeten kunnen”, zo reageert de voorzitter van VNO-NCW op de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord.

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat er in de gepresenteerde plannen veel goede ingrediënten zitten. Maar ze waken er wel voor dat de uiteindelijke uitwerking straks niet onbetaalbaar wordt of ten koste gaat van de concurrentiepositie van bijvoorbeeld de Nederlandse industrie of landbouw.

Draagvlak is de crux, aldus De Boer. „Want met alleen normen en top-downbeleid gaan mensen niet met enthousiasme aan de slag.” Fried Kaanen, vice-voorzitter van MKB-Nederland, vult aan: „Het Klimaatakkoord moet straks kunnen werken voor álle bedrijven; van heel groot tot klein, van industrieel tot in de dienstverlening.”

De ondernemersorganisaties denken dat een echt Klimaatakkoord in het najaar mogelijk is. Ze zeggen de plannen de komende tijd onder meer nog te beoordelen op de uitvoerbaarheid en flexibiliteit. Het is volgens hun belangrijk ons niet blind te staren op wat vandaag het beste lijkt, maar morgen wel eens heel anders kan zijn als nieuwe technologie beschikbaar komt. „Sluit bijvoorbeeld niet alles af van aardgas waar dit straks kan worden opgevolgd door groen waterstofgas. Keuzes rondom elektrisch rijden moeten rijden op waterstof ook niet in de weg staan”, aldus de ondernemers.