Lennard Holster speelt met Google om concerten te promoten

Bezield werk
Lennard Holster begon als hobby met refomuziek.nl. In 2017 maakte hij er een bedrijfje van. „Ik ben blij met wat er nu staat. We blijven werken aan uitbreiding.” beeld André Dorst

Vier dagen per week is Lennard Holster (27) servicedeskmedewerker bij internetprovider Solcon. Maar in de avonduren beheert hij zijn grote liefde: refomuziek.nl, website voor christelijke muziek.

„Al sinds mijn jeugd heb ik een passie voor muziek. Ik luister er graag naar en ik zing bij twee koren: mannenkoor Salvatori in Nunspeet met dirigent Jorrit Woudt en het Hollands Jongerenkoor van Peter Wildeman. Thuis speel ik keyboard.

Omdat ik van muziek houd, ga ik nogal eens naar concerten. Dat heeft me op het idee gebracht om refomuziek.nl op te zetten. Want als je op internet zoekt naar informatie over een leuk concert heb je vaak niet genoeg aan één site, tenminste niet als je wat meer wilt weten over de meewerkende koren en musici, de locatie, het orgel van de kerk, gemaakte cd’s en dergelijke. Je kunt het meestal wel vinden, maar niet op één centrale plek. In die leemte wil ik voorzien.

Omdat ik in de ICT-branche werk, was het niet moeilijk om een site op te zetten. Met refomuziek.nl ben ik in 2013 getart. Aanvankelijk was het een hobby maar sinds mei 2017 draait de site op commerciële basis. We brengen informatie over concerten met christelijke muziek, inclusief klassieke muziek die daar tegenaan zit. Het gaat dus breder dan wat er meestal onder reformatorisch wordt verstaan. De reformatorische gezindte is wel mijn belangrijkste doelgroep.

Ik probeer de website steeds verder uit te bouwen. Ook het up-to-date houden vraagt tijd. In het begin deed ik alles alleen: zo veel mogelijk informatie verzamelen, plaatjes zoeken, nieuwsberichtjes schrijven. Later heb ik een aantal partners gezocht die een deel van het werk voor hun rekening nemen. Een voorbeeld is muziekwinkel en -groothandel De Bazuin in Putten: die verzorgt de verzending van cd’s uit onze webshop. Een andere partner plaatst verkochte banners op de site.

Gelukkig weten ook musici en koren mijn site al aardig te vinden. Steeds vaker leveren zij zelf informatie over hun concerten aan. Dat is gratis. Ze kunnen ook kiezen voor een uitgebreide infopagina over zichzelf. Dat is een betaalde dienst. Refomuziek.nl scoort hoog in de zoekmachines. Neem een gemiddeld koorconcert: als wij dat aankondigen, is de kans groot dat iemand die via Google aan het zoeken is het al op de eerste pagina tegenkomt, terwijl de eigen site van het koor pas ergens bij de tiende pagina opduikt. Google is tegenwoordig een veelgebruikte zoekmachine door mensen die een avondje naar een concert willen, ook in de reformatorische achterban. Google rankt op basis van honderden factoren. Het is de kunst daar goed op in te spelen, zodat je als eerste gezien wordt. Dat lukt mij goed. En het blijft een sport om zo veel mogelijk bovenaan te komen.

Nu refomuziek.nl commercieel is, hoop ik er op den duur een deel van mijn inkomen uit te kunnen halen. De belangrijkste inkomsten zijn de advertenties. Die komen vooral van bedrijven. Een tweede bron zijn de betaalde infopagina’s. Voor 50 euro per jaar, exclusief btw, krijgt een koor bijvoorbeeld ruimte voor 50 MB aan bestanden plus een mailbox en een aantal vermeldingen in onze nieuwsbrief en op sociale media.

Ik vind dat de site al een behoorlijke bekendheid heeft. We hebben 4000 tot 6000 unieke bezoekers per maand. Organisatoren van concerten weten ons steeds beter te vinden, en daardoor komen we ook bij individuele musici en bij koren in beeld. En wat ik heel leuk vind: laatst ontdekte ik dat de Evangelische Omroep mijn site als naslagwerk gebruikt.

Na vier jaar ben ik blij met wat er nu staat. Ik blijf werken aan verbreding en verdieping van de informatie op de site. Ook wil ik extra diensten gaan aanbieden, zoals de onlineverkoop van toegangskaarten. En misschien ga ik voor eigen rekening weleens een concert organiseren.

Klik hier voor eerdere afleveringen. Ook bezield werker? Stuur een mail naar econ@refdag.nl.

Levensloop Lennard Holster

Lennard Holster wordt in 1991 geboren in Rotterdam. Enkele jaren later verhuist het gezin naar Nunspeet. Nadat hij aan de Jacobus Fruytier in Uddel zijn vmbo-diploma economie (tl) heeft gehaald, volgt Holster een commerciële opleiding aan het Hoornbeeck College in Apeldoorn. In 2010 gaat hij aan de slag als servicedesk-medewerker bij internetprovider Solcon in Dronten. In 2013 richt hij de website refomuziek.nl op. In 2017 start hij een mbo-opleiding ICT-beheer aan het Deltion College in Zwolle. Holster is alleenstaand. Hij kerkt bij de gereformeerde gemeente in Nunspeet.