Kabinet gaat écht geen staatssteun geven aan pluimveesector

Minister Kamp (Economische Zaken). beeld ANP, Bart Maat

Minister Kamp (Economische Zaken) piekert er niet over om pluimveebedrijven die zijn getroffen door de fipronilcrisis een schadevergoeding te geven. De sector mag ook de deeltijd-WW niet toepassen.

In een Kamerdebat donderdag over fipronil in eieren –een vervolg op het debat tijdens het zomerreces– riepen SGP, PVV, FvD en 50PLUS het kabinet op om te onderzoeken welke ruimte de staatssteunregels geven voor vergoeding van kosten die boeren hebben gemaakt door de crisis, zoals voor het laten ruien dan wel het ruimen van hun kippen. „De Belgen hebben duidelijk wel besloten te compenseren”, lichtte SGP-Kamerlid Dijkgraaf toe. Hij vindt het „onbegrijpelijk” dat het Nederlandse kabinet dat eerder weigerde te doen.

Kamp blijft bij die weigering, bleek donderdag. De schuld voor deze crisis ligt bij de sector zelf, stelde hij. Als het kabinet schade gaat vergoeden die is veroorzaakt door frauduleus handelen binnen een sector, „dan scheppen we daarmee een precedent dat zeer ongewenst is”, aldus Kamp.

Hij vraagt zich bovendien af of de Belgische steunplannen de Brusselse toets der kritiek kunnen doorstaan. „Voorlopig is het zo dat er door een EU-lidstaat niet gehandeld kan worden in afwijking van de opvatting van de Europese Commissie over staatssteun. Dat geldt voor Nederland, maar ook voor België.”

Pluimveebedrijven mogen de deeltijd-WW niet toepassen, zei Kamp verder. Die mag alleen worden benut onder „buitengewone omstandigheden” en niet bij een crisis die is veroorzaakt door menselijk handelen. Nu tóch de deeltijd-WW toepassen, zou een ongewenste precedentwerking hebben.