IMF: Aruba moet tekort aanpakken

WASHINGTON (ANP). Aruba kampt met een groot overheidstekort dat op korte termijn moet worden ingeperkt. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vrijdag gepubliceerd rapport over de Arubaanse economie.

Aruba heeft het tekort de afgelopen jaren laten oplopen in een poging de economie te beschermen tegen de gevolgen van de inzakking van het toerisme tijdens de internationale recessie van 2009 en van de sluiting van de olieraffinaderij in de jaren daarna. Daardoor is het gat op de begroting vorig jaar opgelopen tot 8,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Arubaanse regering wil het tekort dit jaar terugdringen tot 6 procent. Het IMF vindt dat een goed idee, maar waarschuwt tegelijkertijd dat de verleiding om de uitgaven met het oog op de komende verkiezingen te verhogen, dan moet worden weerstaan.

Het IMF verwacht dat de Arubaanse economie dit jaar met 2,3 procent groeit, na een krimp met ruim 1 procent vorig jaar. Voor 2014 wordt een vooruitgang met 3 procent voorspeld.