”Hé Samsung, wil je een fles bronwater voor me bestellen?”

Digitale media
Elektronicabeurs CES in Las Vegas opende vandaag voor de vijftigste keer z’n deuren. beeld RD
7

Voor de vijftigste keer opent de Amerikaanse elektronicabeurs CES donderdag zijn deuren. Journalisten probeerden woensdag al een eerste indruk te krijgen. Virtualrealitybrillen en drones zijn hier geen nieuws meer. Het koppelen van allerlei apparaten, dat lijkt een belangrijke trend.

De enorme stand van Samsung was woensdag zorgvuldig afgesloten: metershoog grijs doek tot op de grond moest voorkomen dat het nieuws te vroeg op straat ligt. Terwijl de meeste journalisten elders de persconferentie bijwonen, laat Samsung toch een kleine groep bezoekers toe voor een korte rondleiding. Binnen de stand ligt overal troep en monteurs schroeven de laatste stukjes van de reusachtige showroom aan elkaar. Dit keer staan niet de smartphones of VR-brillen centraal, maar wasmachines, drogers en koelkasten.

De FlexWash en de FlexDry zijn groot, zoals alles hier in de VS groot is. Deze modellen zouden voor grote Nederlandse gezinnen ook een uitkomst zijn. De wasmachine heeft twee trommels, een voorlader van 140 liter en een bovenlader van 28 liter. Samen met een grote koelkast vormen ze de ‘bouwstenen’ van de slimme keuken van Samsung. Bij de koelkast zit die slimmigheid in het aanraakscherm in de deur. Dat moet de vervanger worden van de gezinsagenda, het PostIt-plakkertje of het boodschappenbriefje onder een magneet. Moeder kan op het scherm een bericht achterlaten voor de kinderen.

Aan de binnenkant van de deur zit een camera, zodat ze op het scherm de inhoud van de koelkast kan zien, artikelen aanwijzen en die meteen bestellen in een webwinkel. Dat aanwijzen is niet per se nodig, want de computer in de koelkastdeur luistert ook naar de stem van de gebruiker: ”Hé Samsung, wil je een fles bronwater voor me bestellen?”. Het apparaat doet suggesties voor recepten en leest die desgewenst voor maar laat ook muziek van Spotify horen. Alle slimme keukentoestellen zijn op afstand te bedienen vanaf een smartphone, zodat je ook in de supermarkt kan kijken wat er thuis in de koelkast ligt.

Dat Samsung deze keer de aandacht vestigt op huishoudelijke apparatuur, is niet zonder reden. Wie met het vliegtuig naar Las Vegas kwam, zag de waarschuwing: de Samsung Galaxy Note 7 mag niet mee aan boord vanwege ontploffingsgevaar. Topman Tim Baxter van Samsung beloofde woensdag spoedig met een verklaring te komen. Onmiddellijk daarna begon hij over de koelkasten, wasmachines en over een nieuw type tv. Zoals alles bij Samsung groot was, geldt dat ook voor de schade die het bedrijf door het Note-debacle heeft opgelopen. Of Baxter het vertrouwen van de klant weer terug kan winnen met een slimme koelkast moet nog blijken.

De CES (de afkorting van Consumer Electronics Show) werd voor het eerst in 1967 gehouden. Er zijn tien bedrijven die dit jaar voor de vijftigste keer aanwezig zijn, waaronder Sony, Philips en 3M. Onder meer de videorecorder en de dvd werden voor het eerst op deze beurs aan het publiek getoond, respectievelijk in 1967 en 1996. Er worden 165.000 bezoekers verwacht, waaronder circa 7500 journalisten.