De Volksbank ziet winst stijgen ondanks ongunstig renteklimaat

Directievoorzitter Maurice Oostendorp. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

De Volksbank, het concern achter SNS, ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank, heeft zijn winst in de eerste helft van dit jaar licht opgevoerd.

Het financiële concern, dat sinds 2013 in handen is van de Nederlande staat, wist het ongunstige renteklimaat te pareren met onder meer lagere personeels- en marketingkosten. Ook was er sprake van groei op het gebied van betaalrekeningen, spaargeld en hypotheken, blijkt uit vrijdag gepubliceerde halfjaarcijfers.

Mede door lagere rente-inkomsten zakten de totale baten naar 471 miljoen euro, van 480 miljoen euro een jaar terug. Maar daar tegenover stond dat de operationele lasten ook omlaaggingen. Onder de streep bedroeg de winst 154 miljoen euro, tegen 149 miljoen euro in de eerste helft van 2018.

Het aantal klanten met een betaalrekening steeg met 43.000 tot ruim 1,5 miljoen. Alles bij elkaar beheert het concern nu 38,5 miljard euro spaargeld. De hypotheekportefeuille is opgelopen tot 48,5 miljard euro.

Net als bij de andere Nederlandse banken heeft het bestrijden van witwassen en terrorismefinanciering ook „voortdurend aandacht” van de Volksbank. Daarbij worden klanten met doorlopende kredieten en aflossingsvrije hypotheken „proactief” geïnformeerd.