Beurzen blijven dicht bij huis

De Europese beurzen bleven vrijdag dicht bij huis. Beleggers namen weinig risico en hielden de ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China in de gaten. Daarnaast ging de aandacht uit naar de bedrijfsresultaten. Op het Damrak stond NIBC in de schijnwerpers na een overnamebod op de bank.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de plus op 629,73 punten. De MidKap won ook 0,1 procent, tot 988,41 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stegen tot 0,1 procent. Parijs daalde 0,1 procent.

NIBC dikte bijna 7 procent aan op de lokale markt. Investeerder Blackstone wil de Haagse zakenbank overnemen voor ongeveer 1,5 miljard euro. Volgens NIBC zijn de gesprekken met Blackstone in een gevorderd stadium. Met de twee grootaandeelhouders J.C. Flowers en Reggeborgh heeft Blackstone al afspraken gemaakt om hun aandelen te kopen.

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield was koploper in de AEX met een winst van 2,1 procent. Aegon (plus 1,9 procent) toonde herstel dankzij een adviesverhoging door Citi. De verzekeraar zakte een dag eerder ruim 5 procent na tegenvallende resultaten. Speciaalchemiebedrijf DSM sloot de rij met een min van 1,1 procent.

Bij de kleinere bedrijven bleef Brunel ongewijzigd. De detacheerder leed in het vierde kwartaal verlies. VEON daalde 0,4 procent. Het in Amsterdam genoteerde telecombedrijf profiteerde afgelopen kwartaal van hoger datagebruik door zijn klanten. De zaken in Rusland bleven moeizaam door hoge investeringen in het netwerk.

Renault werkte een eerder koersverlies weg en klom 2 procent in Parijs. De Franse automaker leed in 2019 voor het eerst in tien jaar een verlies en verlaagde het dividend. Ook werd de winstdoelstelling voor dit jaar teruggeschroefd. De Franse bank Crédit Agricole, die ook met cijfers kwam, verloor 0,6 procent. In Londen zakte Royal Bank Scotland (RBS) 6 procent na publicatie van de resultaten. De Britse bank wil zijn naam wijzigen in NatWest.

De euro was 1,0846 dollar waard, tegen 1,0851 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,3 procent duurder op 52,06 dollar. Brentolie kostte 1,4 procent meer op 57,11 dollar per vat.