VS leveren Saudi’s 110 miljard aan wapens

Trump en zijn vrouw kort voor vertrek. beeld EPA

De Amerikaanse regering zal voor 110 miljard dollar (ongeveer 99 miljard euro) aan geavanceerde wapens en bijbehorende trainingen gaan leveren aan Saudi-Arabië. De Amerikaanse president Donald Trump zal deze plannen dit weekeinde bekendmaken tijdens zijn bezoek aan het land, meldden regeringsfunctionarissen vrijdag.

Volgens de functionarissen die anoniem willen blijven gaat het onder meer om Abrams-tanks, oorlogsschepen, raketafweer-, radar- en communicatiesystemen en technologieën voor cyberveiligheid. Verwacht wordt dat Trump dit zaterdag in Riyad zal aankondigen tijdens de eerste etappe van zijn buitenlandse reis.

Een groot deel van het pakket komt voort uit afspraken die al waren gemaakt voordat Trump aantrad als president, maar sommige leveranties zijn nieuw. Enkele wapens zijn ontworpen om in te zetten tijdens het conflict in het naburige Jemen, waar de Saudi’s een coalitie leiden tegen de door Iran gesteunde rebellen.

De functionarissen meldden dat de apparatuur en trainingen voornamelijk zijn bedoeld om toekomstige bedreigingen tegen Saudi-Arabië tegen te gaan. Het land en andere Arabische buren langs de Perzische Golf beschouwen Iran als hun grootste bedreiging.