Slowakije wil alle volwassen inwoners coronatest aanbieden

Slowakije is van plan een coronavirustest aan te bieden aan de gehele volwassen bevolking. Dat kondigde de Slowaakse premier Igor Matovic zaterdag aan tijdens een persconferentie in de hoofdstad Bratislava. Volgens hem zal een camapgne worden gestart om alle Slowaken boven de tien jaar te testen.

Volgens het Slowaakse persbureau TASR blijft het nog wel onduidelijk of de nationale tests verplicht of vrijwillig zullen zijn. De tests moeten in de loop van de volgende twee weekeinden worden uitgevoerd. Het programma zal beginnen in de coronahotspots van het land en daarna volgt de rest van het land. De tests zijn gratis.

De politie en het leger zullen helpen met de operatie om de gezondheidswerkers niet te overbelasten. Slowakije telt zo’n 5,5 miljoen inwoners. De regering heeft begin oktober de noodtoestand op het gebied van de volksgezondheid uitgeroepen als reactie op een toename van het aantal sterfgevallen en besmettingen.

Deze week gingen nieuwe beperkingen van kracht. Zo geven middelbare scholen onderwijs op afstand, zijn bijeenkomsten van meer dan zes personen, waaronder religieuze diensten, verboden en zijn sportzalen en zwembaden gesloten.

Zaterdag kwamen zo’n vijfhonderd mensen, van wie velen zonder mondmasker, bijeen voor het hoofdkwartier van de regering om te protesteren tegen de beperkingen. Sommige demonstranten gooiden stenen en flessen naar de politie, die reageerde met een waterkanon en traangas, is op videobeelden te zien.

Slowakije telde de afgelopen dag 1968 nieuwe besmettingen met het coronavirus en elf doden. Het totaal aantal besmettingen staat op 28.268, aldus de coronasite van WorldOmeters, die de binnenkomende gegevens realtime verwerkt.