Scholen Alberta in de knel door genderwet

Maandoverzicht juni 2018
Calvin Christian School (CCS) in Zuid-Alberta is een van de 26 scholen die een nieuwe onderwijswet in deze Canadese provincie aanvechten. „De gevolgen van de wet zijn heel ernstig.” beeld CCS
2

Diep verontrust vechten scholen in de Canadese provincie Alberta een nieuwe genderwet aan die ernstige gevolgen voor ze heeft. „We kunnen de overheidsfinanciering verliezen, of diploma’s worden niet erkend. In het ergste geval wordt een school verboden.”

Woensdag stonden ze voor de rechter: 26 christelijke, Joodse en sikhscholen, twee andere organisaties en acht ouders. Ze willen dat een nieuwe onderwijswet ongrondwettig wordt verklaard. Een besluit volgt pas volgend jaar. Daarom vroegen ze de rechter deze week de wet tot die tijd niet geldend te laten zijn. De zitting trok honderden belangstellenden.

De tijd dringt: op 30 juni moeten alle scholen op hun website aantonen dat ze de wet, ”Bill 24”, uitvoeren.

Veiligheid

De bezorgdheid over het onderwijsbeleid bestaat al jaren, zegt directeur M. Slingerland van Calvin Christian School in Coalhurst, uitgaand van de Gereformeerde Gemeenten. In 2015 werd ”Bill 10” aanvaard, die van scholen verlangt dat ze initiatieven bevordert waardoor leerlingen zich veilig en geaccepteerd voelen. „Dat konden allerlei clubs zijn. Elke school moest verantwoording afleggen van zijn beleid. Wij hebben aangegeven hoe we bevorderen dat leerlingen zich veilig en geborgen voelen. Tegelijk hebben we de Bijbelse visie op seksualiteit verwoord. En onze visie op gezag, want de overheid wil niet dat een school ouders ervan op de hoogte stelt als hun kind zich bijvoorbeeld bij een groep homoseksuele leerlingen aansluit of aangeeft transgender te zijn.”

Bill 24, in november 2017 aanvaard na verhitte debatten in het provinciaal parlement, is bedoeld om elke ontsnappingsroute uit te sluiten, zegt Slingerland. „Bill 10 werd niet altijd uitgevoerd zoals seculiere politici dat willen. Elk initiatief, ook al wordt het door slechts één leerling ingediend, moet nu direct door de directeur worden goedgekeurd, zonder dat hij vooraf met zijn bestuur overlegt. Het is niet toegestaan dat de school aan ouders vertelt waar hun kind mee bezig is.”

Tot de echtparen die meedoen aan de rechtszaak behoren ouders die hebben gezien hoeveel schade Bill 10 heeft aangericht. „Hun autistische dochter kreeg op een openbare school in een Gay Straight Alliance aangepraat dat ze een jongen is. Pas na een maand of negen, toen de leerlinge met zelfmoordgedachten rondliep, vertelde ze haar ouders erover.”

Dat is de uitwerking van de onderwijswetten, zegt Slingerland. Gay Straight Alliances (GSA’s) worden gepresenteerd als sociale clubs waar een leerling zich veilig en geaccepteerd moet voelen. „Dat is de officiële lezing, en de media nemen die kritiekloos over. GSA’s worden echter beïnvloed door homoactivisten en andere radicalen. Ze brengen leerlingen zelfs naar gayclubs. Ook het materiaal dat GSA’s ter ondersteuning krijgen aangeboden, is eenzijdig: nota bene, homopornografie op een overheidswebsite.”

Onder druk

De schooldirecteur uit Coalhurst dingt momenteel mee naar kandidaatstelling voor het provinciaal parlement. „Tijdens de campagne spreek ik velen die ernstig verontrust zijn over deze wetten, die worden doorgedrukt door de NDP, de socialistische partij die een absolute meerderheid in dit parlement heeft. Veel scholen, ook religieuze, protesteren niet. Ze moeten echter uiterlijk 30 juni op hun website zetten hoe ze de wet uitvoeren. Ambtenaren gaan dan met ze in gesprek. Ik ben ervan overtuigd dat het ministerie onder druk zal worden gezet om op te treden.”

De homo- en transgenderlobby doet zich in het hele land –„feitelijk op de hele wereld”– gelden. In andere provincies zijn problemen ontstaan rond lesmateriaal over seksualiteit. Geen provincie in Canada ging echter zover als Alberta.

In de kerken is al meermalen voorbede gedaan. Al staan er volgens Slingerland „veel onduidelijkheden” in de wet, helder is wel dat die ernstige gevolgen heeft.