Ruim 140 doden in Pakistan, India en Afghanistan na natuurgeweld

Pakistani's dragen water door het besneeuwde landschap. In het gebied kwamen ruim 140 mensen om door lawines en overstromingen. beeld AFP

Meer dan 140 mensen zijn in Pakistan, Afghanistan en India om het leven gekomen door lawines en overstromingen die veroorzaakt worden door overvloedige regen- en sneeuwval.

In het door Pakistan gecontroleerde Kashmir kwamen door lawines zeker 93 mensen om het leven en raakten 76 mensen gewond. Gevreesd wordt dat het dodental verder op zal lopen. Volgens lokale autoriteiten wordt in de Neelum-vallei nog een onbekend aantal mensen vermist. Aan de Indiase kant van de grens vielen nog eens 10 doden.

In Afghanistan vielen door het slechte weer de afgelopen twee weken 39 doden, melden de autoriteiten. Zeker 300 huizen zijn verwoest. Gevreesd wordt dat er nog mensen onder het puin van de getroffen huizen liggen.

Het slechte weer bemoeilijkt de zoektocht naar overlevenden. Hevige regenval veroorzaakte niet alleen lawines maar ook aardverschuivingen. Meteorologen verwachten dat het slechte weer voorlopig nog zal aanhouden.

Lawines en aardverschuivingen komen in Kashmir geregeld voor in de winter, waardoor de wegen vaak worden geblokkeerd en de gemeenschappen geïsoleerd raken.