Relschoppers bestormen Servisch parlement

beeld AFP
2

Een vreedzame bijeenkomst van meerdere uren in Belgrado tegen het coronabeleid van de regering is opnieuw overschaduwd door geweld. Vrijdagavond stormde een groep nationalistische demonstranten met geweld het Servische parlement binnen en viel de politie aan.

Er waren botsingen met de politie, die vervolgens de aanval van gewelddadige demonstranten met knuppels en traangas rond middernacht beëindigde. Journalisten en fotografen werden ook aangevallen door relschoppers. Volgens berichten in de media zijn minstens 70 relschoppers gearresteerd. Verschillende mensen raakten gewond, meldde de krant Blic.

Demonstranten gooiden vrijdagavond stenen en flessen naar het parlementsgebouw. Een groep jonge mannen brak door de metalen reling voor het parlement en ging, terwijl ze patriottische liederen zongen, het gebouw binnen. De relschoppers werden echter opgewacht door politieagenten, die hen het gebouw uitduwden.

Net buiten het parlement werd de politie bekogeld met flessen en fakkels. Na ongeveer twee uur gebruikten agenten knuppels en traangas om de relschoppers te verwijderen. Kort daarna beëindigden ook de vreedzame demonstranten hun protestbijeenkomst.

Er zijn ook vreedzame protesten geweest in een aantal andere steden in Servië, meldde de staatstelevisie.