Post uit Israël: de oefening

ALFRED MULLER. Foto Alfred Muller Alfred Muller

Om elf uur vanmorgen moeten we de schuilkelder in. Op dat moment horen we in het hele land sirenes. Israël houdt de grootste oefening in zijn geschiedenis. De bescherming burgerbevolking laat weten: alle bewoners wordt gevraagd bij het horen van de sirene een beschermde ruimte in te gaan die van tevoren is uitgekozen.

De schuilkelder bij ons zit op slot. Ik heb geen idee wie de sleutel heeft. In de ruimte, die zich op de benedenverdieping van onze flat bevindt, ligt allemaal rommel.

Het laat zich niet moeilijk raden waarom de bescherming burgerbevolking de paraatheid opschroeft. De oorlog tussen Israël en Hezbollah in de zomer van 2006 en de oorlog tussen Israël en Hamas begin dit jaar lieten zien dat de Israëlische bevolking kwetsbaar is voor raketaanvallen.

Het risico dat Hezbollah vanuit Libanon en Hamas vanuit de Gazastrook Israël opnieuw beschiet, blijft bestaan. De raketten van de Palestijnse milities in Gaza en van de Hezbollahtroepen in Libanon krijgen een steeds grotere reikwijdte.

Maar het gevaar beperkt zich niet tot de agressie van Hamas en Hezbollah. Ook Iran heeft in zijn arsenaal raketten die de afstand naar Jeruzalem kunnen overbruggen. Iran kan Israël bestoken met explosieven, chemische wapens en straks waarschijnlijk ook nucleaire wapens. Bovendien toonde Noord-Korea zijn raketcapaciteit. Dat land ligt weliswaar ver weg, maar het heeft in het verleden dikwijls extremisten in het Midden-Oosten gesteund. Verder beschikt Syrië over Scudraketten.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beschouwt de Iraanse pogingen om nucleaire wapens te ontwikkelen als het grootste gevaar voor zijn land. Druk is er al gespeculeerd over een Israëlische aanval op Iran. Zelf hoop ik dat dit niet zal gebeuren. In tegenstelling tot wat sommigen blijkbaar denken, is het Israëlische leger niet tot alles in staat. Een Israëlische luchtaanval zal het programma van Iran hooguit vertragen. Iran zal daarna vastbesloten zijn zich tot een sterke kernmacht te ontwikkelen.

Bovendien zal Iran een tegenaanval uitvoeren op de Israëlische bevolkingscentra. Ik zit niet te wachten op Iraanse raketten met een chemische lading. Zeker niet nu de bescherming burgerbevolking alle gasmaskers en ander beschermend materiaal bij de burgers heeft weggehaald. We kregen daar de belofte bij dat we nieuw materiaal zouden krijgen, maar er is nog niets te zien. En dat is de belangrijkste les van vandaag: het land is helemaal niet paraat.