Oud-kampbewaker Treblinka Palij overleden

beeld EPA

De Oekraïense nazi-collaborateur Jakiv Palij is op 95-jarige leeftijd overleden in een bejaardenhuis in de Duitse plaats Ahlen. Dat heeft de Frankfurter Allgemeine Zeitung donderdag bekendgemaakt. De voormalige bewaker in het Poolse concentratiekamp Treblinka werd vorig jaar uitgeleverd door de Verenigde Staten. Hij woonde daar sinds 1949 en kreeg acht jaar later de Amerikaans nationaliteit.

Een rechter in New York pakte Palij in 2005 dat staatsburgerschap weer af en gelastte zijn uitzetting. Duitsland weigerde hem jarenlang op te nemen, tot augustus 2018. Volgens de Amerikaanse zender ABC speelde president Donald Trump een beslissende rol in de terugkeer van de kampbewaker naar Europa. De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland, Richard Grenell, zei dat veel te danken was aan bondskanselier Angela Merkel.

Palij ontkende nazisympathieën te hebben gehad. Hij zei in 1941 door de SS te zijn gedwongen tot een opleiding in het beruchte centrum Trawniki in het oosten van Polen. Hij beweerde nooit dienst te hebben gedaan in een vernietigingskamp, maar slechts patrouilles te hebben gelopen.