Noord-Korea zeer tevreden over rakettest

Een foto van de test werd vrijgegeven door Noord-Korea. beeld EPA

De Noord-Koreaanse machthebbers zijn volgens de staatsmedia van het land tevreden over de resultaten van de testen met een nieuw wapen. Het land vuurde vrijdagochtend meerdere raketten af, die aan de oostkant van het Koreaanse schiereiland in zee belandden.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei dat de test „verder vertrouwen van het land in het systeem heeft gebracht”. Volgens Kim is het doel om „met het wapen onoverwinnelijke militaire mogelijkheden te hebben die ervoor zorgen dat niemand nog Noord-Korea durft te aan te vallen”.

De afgelopen weken waren er meer van zulke raketproeven. Onduidelijk is nog om wat voor een soort wapen het precies gaat.

Nederland veroordeelde vrijdag de „provocaties” scherp en roept het regime in Pyongyang op zo snel mogelijk terug te keren naar de onderhandelingstafel. Kim geeft juist Zuid-Korea en de Verenigde Staten de schuld van de oplopende spanningen. Die twee landen begonnen vorige week aan gezamenlijke militaire oefeningen, die volgens hem neerkomen op een „repetitie voor oorlog”.

2019-05-10-BUI06-raket-3-FC-V_webKlemmend dilemma doet Kim weer knallen

2019-02-26-BUI6-rennen_voor_Kim-7-FC_webTop Trump en Kim: beide partijen vinden dat ander aan zet is

ANP-54504088Noord-Korea: Oorlog komt, vraag alleen wanneer

54398941Zuid-Korea: raket Noord-Korea is nieuw type