„Meer geweld tegen christen India”

Kerkdienst in de Sint Jozefkerk in Secunderabad, India, leeg vanwege de coronacrisis. beeld AFP, Noah Seelam

Het aantal geweldsincidenten tegen christenen en kerken in India is in 2019 toegenomen.

Dat blijkt uit het laatste jaarverslag van de Evangelical Fellowship van India (EFI). Het rapport, dat vorige week werd gepubliceerd, noemt 366 incidenten waarbij christenen het afgelopen jaar het doelwit waren. Dat is een toename van 12,5 procent ten opzichte van 2018. Toen maakte de organisatie melding van 325 aanvallen.

Intimidaties

De meeste incidenten bestaan uit fysiek geweld, bedreigingen en intimidaties, aldus het jaarverslag. Daarnaast is het verstoren van kerkdiensten door religieuze radicalen of de politie in veel staten een nieuwe trend geworden.

Ook in 2020 houdt het geweld aan. Volgens de EFI hebben er in de eerste twee maanden van dit jaar ten minste veertig aanvallen op christenen plaatsgevonden.

Aanval

Op 15 maart vielen zo’n dertig hindoe-extremisten, gewapend met hockeysticks en ijzeren staven, nog een kerk binnen. Dat meldde nieuwsdienst Morning Star News vorige week. De kerkleden moesten poseren alsof ze aan het kruis hingen.

Volgens de voorganger van de kerk hielden de aanvallers hen verantwoordelijk voor het toenemend aantal bekeringen in het gebied.

Het christendom is de derde religie in India, na het hindoeïsme en de islam. Er wonen naar schatting 28 miljoen christenen, waarmee ze ruim 2 procent van de bevolking vormen.