Mediawaakhond Pakistan: nieuwe regels leiden tot censuur

Een toonaangevende waakhond voor mediarechten in Pakistan bekritiseert nieuwe regels die voor sociale media in het land gaan gelden. Door die regels kunnen Pakistaanse autoriteiten accounts dwingen bepaalde inhoud te verwijderen en versleuteling van bestanden uit te schakelen.

„Deze strikte maar vage regels die zijn goedgekeurd door het Pakistaanse kabinet bedreigen het vermogen van journalisten om het nieuws te melden en met hun bronnen te communiceren”, aldus de commissie voor bescherming van journalisten in Azië. „Het kabinet moet deze koers onmiddellijk wijzigen en met media overleggen hoe ze dergelijke regels kunnen toepassen.”

Een Pakistaanse juridische expert noemde de regels „ongrondwettelijk”en „bedoeld om de vrijheid van meningsuiting te beteugelen”.

Het Pakistaanse ministerie van Wetenschap en Technologie verdedigde de nieuwe regels juist. „Hierdoor kunnen we schadelijke inhoud op sociale media beheersen. Het heeft niets te maken met politieke inhoud”.

Media in Pakistan zeggen dat zij sinds de verkiezing van premier Imran Khan in 2018 toenemende druk ondervinden, waardoor ze tot zelfcensuur worden gedwongen.