Israël benoemt christen tot ambassadeur

Kinderen bezoeker de Dome of the Rock moskee in Jeruzalem. beeld ANP

Israël heeft voor het eerst een christelijke Arabische ambassadeur voor de Joodse staat benoemd. George Deek zal vanaf de zomer van 2019 Israël vertegenwoordigen in Azerbeidzjan, waar overwegend moslims wonen.

„George is een begenadigd advocaat en een veelgevraagd spreker”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. De 34-jarige volgde de diplomatieke opleiding en werkte al als plaatsvervangend ambassadeur in Nigeria en Noorwegen.

Deek is geboren in een christelijke Arabische familie in het stadsdistrict Jaffa van Tel Aviv. Momenteel is hij adviseur van de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem. Hij spreekt Hebreeuws, Arabisch en Engels en Frans.
Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken beschreef de benoeming van Deek als een symbool van „integratie van Israëliërs met verschillende achtergronden in de vertegenwoordiging van de staat”. Deek is de enige christelijke medewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deek is overigens niet de eerste Arabische ambassadeur van Israël. Dat is Ali Yahya, die in 1995 werd benoemd tot ambassadeur in Finland.

„Historische fout”
Vrijdag heeft premier Benjamin Netanyahu coalitiepartners gewaarschuwd dat ze een „historische fout” maken als ze de huidige rechtse regering laten vallen. De Israëlische krant Haaretz meldde dat de waarschuwing een reactie was op berichten van bronnen binnen de uiterst nationalistische coalitiepartij Bayit Yehudi (Joods Thuis). Bayit Yehudi zou aansturen op vervroegde verkiezingen omdat hun minister van Onderwijs Naftali Bennet de portefeuille van minister van Defensie er niet bij heeft gekregen.

Die ministerspost was vrijgekomen door het opstappen eerder deze week van minister Avigdor Lieberman.