Iran weigert elk gesprek met Amerikaanse president Trump

Ayatollah Ali Khamenei. beeld AFP

Iran begint geen gesprek met de Verenigde Staten omdat slechts de Amerikaanse president Donald Trump daar baat bij heeft. Dat zei de hoogste leider van de islamitische republiek, Ayatollah Ali Khamenei, over de gezworen aartsvijand. Hij noemde Trump een oude man, hoewel hij zelf zeven jaar ouder is.

Khamenei veroordeelde de oproepen om het overleg met Amerika te hervatten. Trump zou een ontmoeting met hem slechts willen gebruiken als propaganda voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Trump probeert Iran sinds twee jaar met sancties op de knieën te dwingen. Washington wil dat het regime in Teheran zijn atoomprogramma stopt. Maar volgens Khamenei is het beleid van Trump mislukt. Iran zou hebben geleerd meer op eigen benen te staan.

„Er bestaat geen twijfel over dat sancties een misdaad zijn”, zei Khamenei in een toespraak op televisie. „Maar de slimme Iraniër heeft deze aanval, deze vijandigheid optimaal benut en ervan geprofiteerd door sancties te gebruiken als middel om de nationale zelfredzaamheid te vergroten.”

Volgens hem wordt ook door westerse instellingen erkend dat de sancties niet hebben gewerkt. Iran zou bijvoorbeeld minder afhankelijk zijn geworden van de export van olie.