Hawking: God had geen rol bij ontstaan aarde

Hawking: God had geen rol bij ontstaan aarde. Foto EPA EPA

CAMBRIDGE – Het heelal heeft zich mogelijk gevormd uit niets, aldus de Britse kosmoloog en natuurkundige Stephen Hawking. God heeft niets te maken gehad met de creatie van de aarde en het universum.

Dat stellen de wereldberoemde natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking en de Amerikaans onderzoeker Leronard Mlodinov in hun nieuwe boek ”The grand design”. Hawkings betoogt dat „spontane creatie de reden is dat er iets is in plaats van niets, de reden dat het universum bestaat en waarom wij bestaan”, aldus de Britse krant The Times gisteren.

In de loop van de dag kreeg Hawking tegengas van de Britse opperrabbijn Lord Sacks. In een ingezonden stuk stelde deze dat het een „elementaire misvatting” is van de logica om God uit te sluiten uit het universum. Hij hekelt de stelling van professor emeritus Hawking dat de moderne fysica geen rol laat voor God in de schepping.

In plaats van een eenmalige schepping stelt Hawking dat het ontstaan van het heelal door de Big Bang een onvermijdelijk gevolg is van de wetten van de natuurkunde. Door de zwaartekracht is het mogelijk dat het universum zichzelf creëert uit het niets, zo stelt de kosmoloog in zijn nieuwe boek dat vanaf 9 september te koop zal zijn.

In eerdere publicaties zoals ”A brief history of time” (1988) schreef Hawking nog dat de wetenschap de rol van God bij het ontstaan van het heelal niet helemaal kon uitsluiten.

De lichamelijk ernstig beperkte Hawking wordt internationaal erkend als een autoriteit op het gebied van kosmologie, zwarte gaten en zwaartekracht. Hij is onder meer erelid van de Royal Society en ontving in 2009 de prestigieuze Presidential Medal of Freedom.

Door een zeldzame ziekte die zowel zijn spieren als zenuwen aantast, zit de wetenschapper vanaf zijn 21e levensjaar in een rolstoel. Hij is inmiddels volledig verlamd en kan zich slechts verstaanbaar maken met een spraakcomputer. Hawkings is vorig jaar met emeritaat gegaan.