Grootschalige evacuaties aan oostkust VS

Meer dan anderhalf miljoen mensen aan de Amerikaanse oostkust hebben opdracht gekregen te vertrekken wegens de komst van orkaan Florence. De superstorm is de zwaarste die het gebied in drie decennia bedreigd. Momenteel is Florence een orkaan van de vierde categorie met windsnelheden tot 210 kilometer per uur.

Volgens het nationaal orkanencentrum in Miami komt de storm vermoedelijk vrijdag aan land in het grensgebied tussen de staten North en South Carolina. In die laatste staat hebben een miljoen mensen het dringende advies gekregen vanaf dinsdagmiddag te vertrekken. Gouverneur Henry McMaster wees inwoners op de gevolgen van orkaan Hugo in 1989 toen 27 mensen in de staat omkwamen. „Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen”, aldus de politicus.

Niet alleen mensen aan de kust moeten een veilig heenkomen zoeken, ook mensen in gebieden die makkelijk overstromen moeten weg. Zo hebben 245.000 mensen in Virginia het dringende advies gekregen Florence niet af te wachten. Aan de kust kan het water meer dan 3,5 meter opgestuwd worden door de wind, overvloedige regenval van 50 tot 75 centimeter kan in het binnenland voor overstromingen zorgen.

Op de eilanden voor de kust van North Carolina is de evacuatie al op stoom. De 50.000 bewoners van de eilanden Hatteras en Ocracoke kregen maandag opdracht te vertrekken, nog eens 250.000 mensen zullen dinsdag van de andere eilanden moeten vertrekken.