Coronavirus bereikt Europa

Een vrouw in Londen draagt een mondkapje. Het virus zou al in de stad kunnen rondwaren, stelde de minister van Volksgezondheid van het Verenigd Koninkrijk. beeld EPA

In Frankrijk zijn twee gevallen van het besmettelijke coronavirus vastgesteld. Dat maakte het Franse ministerie van Volksgezondheid vrijdagavond bekend. Ook in de Verenigde Staten is een tweede geval van het virus vastgesteld.

Het gaat in Frankrijk om een patiënt in Parijs en één in Bordeaux. Ze liggen in het ziekenhuis en waren recent in China geweest.

In de Verenigde Staten heeft een vrouw uit Chicago de ziekte opgelopen na een bezoek aan de Chinese stad Wuhan, waar de uitbraak van het virus is begonnen. Dat meldde nieuwszender CNBC vrijdag. Eerder deze week werd het coronavirus ook vastgesteld bij een man die vanuit China naar de Amerikaanse stad Seattle was gereisd. In heel de VS worden momenteel ruim vijftig mensen door artsen in de gaten gehouden, omdat ze mogelijk ook het virus hebben opgelopen.

Dokter Nancy Messonnier van de Amerikaanse organisatie voor ziektecontrole en preventie (CDC) zei tijdens een persconferentie dat Amerikanen momenteel niet direct gevaar lopen. Tegelijk gaf ze aan dat de „situatie snel verandert.”

De gevolgen van het nieuwe coronavirus voor de Chinese bevolking worden steeds ingrijpender. In Europa zijn gezondheidsautoriteiten waakzaam, maar is het virus tot nog toe bij niemand officieel vastgesteld.

Wel worden vijf mensen in Schotland onderzocht op het virus en dagelijks in de gaten gehouden, omdat zij recentelijk in de Chinese stad Wuhan zijn geweest, het epicentrum van de uitbraak. Twee van hen hebben koorts.

Het virus heeft in China 26 levens geëist. Zeker 880 mensen zijn besmet geraakt, voornamelijk in China, maar ook in Japan, Singapore, Zuid-Korea, Taiwan, Thailand, de Verenigde Staten en Vietnam.

Het Nederlandse reisadvies voor de regio Hubei, waar Wuhan ligt, is aangescherpt. Er wordt geadviseerd om alleen naar deze provincie te reizen indien noodzakelijk.

‘Fransman met coronabesmetting was in Nederland’

2020-01-20-BUI6-azie_zoals_we_het_kennen-2-FC-V_webVirus reist met Chinezen mee