Cameron: Hoge verwachting van concessies EU grote fout

David Cameron. beeld AFP

Het afdwingen van concessies in Brussel in combinatie met „te hooggespannen verwachtingen”, was één van de grootste fouten van oud-premier Cameron.

Dat zei de voormalige Britse premier David Cameron vrijdag in een interview met The Times.

Cameron probeerde voor het brexitreferendum nog concessies af te dwingen in de Europese hoofdstad. Hij noemt het nu één van zijn grootste fouten, omdat zijn gemaakte afspraken met de EU vanwege zijn eerdere „te hooggespannen verwachtingen over wat bereikt kon worden” flink in de pers werden bekritiseerd.

De oud-premier stelde bovendien dat zijn besluit een referendum uit te schrijven hem nog steeds achtervolgt. „Ik denk er iedere dag aan. Iedere dag. Het referendum, het feit dat we verloren, de gevolgen en de dingen die we anders hadden kunnen doen. Ik maak me grote zorgen over wat hierna gaat gebeuren.”

Onvermijdelijk

Toch verdedigt Cameron de volksraadpleging, die in zijn ogen onvermijdelijk was. „Politici konden niet blijven zeggen: We houden op enig punt een referendum, maar nu nog niet.” Wel zei hij te zijn overvallen door de gretigheid waarmee veel partijgenoten plots weg bleken te willen uit de EU.

Daarnaast haalde de oud-premier hard uit naar de koers van de huidige premier Boris Johnson. Dat Johnson besloot het parlement vijf weken te schorsen en 21 ‘rebellende’ Conservatieve parlementariërs uit de fractie zette, zei Cameron niet te steunen. „En ik denk ook niet dat een brexit zonder deal een goed idee is.”

Hij stelde bovendien dat Johnson op een nederlaag bij het referendum had gerekend. „Boris dacht dat hij ging verliezen.” Ook klaagde Cameron dat het team van zijn rivaal het in aanloop naar de volksraadpleging niet zo nauw nam met de waarheid.

Cameron zei dat vanwege de politieke patstelling een tweede volksraadpleging niet kan worden uitgesloten. Brexit laat drie jaar na het referendum nog steeds op zich wachten.

Juncker en Johnson hebben maandag brexitlunch

2019-09-10-BUI6-order_order-2-FC-V_webBoris Johnson blijft alles verliezen in het Lagerhuis