Britten met Spitfire uit WOII rond de wereld

Twee Britse vliegeniers gaan met een 76 jaar oude Spitfire rond de wereld vliegen. Het zilveren toestel van Steve Brooks (L) en Matt Jones is nog gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. beeld AFP
14

Twee Britse vliegeniers gaan met een 76 jaar oude Spitfire rond de wereld vliegen. Ze vertrokken maandag van een vliegveld in de buurt van het Engelse Chichester en willen in vier maanden tijd ruim 43.000 kilometer afleggen.

Het gaat voor zover bekend om de eerste vlucht rond de wereld met zo’n iconisch gevechtsvliegtuig. De zilveren Spitfire van Steve Brooks (58) en Matt Jones (45) is nog gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog, al is het wapentuig inmiddels verwijderd.

De piloten willen met hun tocht onder meer de ontwerpers en makers van de Spitfire eren. Brooks noemde het toestel „ongekend majestueus”. De mannen vliegen eerst naar Schotland en gaan daarna via onder meer de eilandengroep Faeröer, IJsland en Groenland naar Noord-Amerika.

De mannen willen een dertigtal landen aandoen en over allerlei wereldberoemde locaties vliegen. „Het wordt fantastisch om de zilveren Spitfire boven de Golden Gate Bridge, het Vrijheidsbeeld of de Piramiden van Gizeh te zien”, glunderde Brooks.