Brand gesticht in historische kerk tegenover Witte Huis

In de ‘kerk van de presidenten’, tegenover het Witte Huis, is tijdens rellen in de Amerikaanse hoofdstad Washington brand gesticht. Plaatselijke media melden dat de belangrijkste zaken zoals glas-en-rood-ramen konden worden gered. Sinds de opening van de kerk in 1816 hebben alle presidenten er minstens een maal een kerkdienst bijgewoond.

In heel Amerika zijn er onlusten veelal in de marge van betogingen tegen politiegeweld naar aanleiding van de dood van een zwarte 46-jarige verdachte een week geleden in Minneapolis door toedoen van een blanke agent. Er wordt op grote schaal geplunderd en brand gesticht. Openbare gebouwen worden belaagd door grote groepen mensen die op sommige plaatsen vuurwerk en molotovcocktails gebruiken om vernielingen aan te richten. Vlakbij het Witte Huis is ook een pand van een overkoepelende organisatie van vakbonden in brand gestoken. Zondagavond en in de daaropvolgende nacht zijn rond het Witte Huis meer dan vijftig veiligheidsagenten gewond geraakt volgens plaatselijke media.

Het personeel van het Witte Huis is opgedragen in het weekend alleen als het echt noodzakelijk is, naar het complex te komen waar de president woont en werkt. In de uitgaanswijk Georgetown aan de westkant van het centrum zijn ook plunderingen en vernielingen gemeld. De burgemeester Muriel Browser van Washington heeft net als in tientallen andere steden is gedaan, een nachtelijk uitgaansverbond afgekondigd. Die worden in veel Amerikaanse steden niet nageleefd.