Besmettingen VS naar nieuw recordaantal

Een vrijwilliger wijst de weg naar een mobiele post voor coronatesten in Los Angeles. beeld AFP

Het aantal besmettingen van mensen met het coronavirus is dinsdag volgens een telling van persbureau Reuters in de Verenigde Staten met meer dan 47.000 toegenomen. Dat is de grootste dagelijkse toename in de VS sinds de uitbraak van het longvirus.

De belangrijkste expert over infectieziekten in het land, viroloog Anthony Fauci waarschuwde dinsdag dat de cijfers zelfs snel zouden kunnen verdubbelen. „We hebben het duidelijk niet onder controle nu”, zei hij.

Het is de vijfde keer in 6 dagen tijd dat er meer dan 40.000 nieuwe gevallen werden genoteerd. De VS tellen ondertussen meer dan 2,6 miljoen besmettingen. Het aantal doden in de VS als gevolg van Covid-19 is gestegen tot boven de 127.000.

President Donald Trump haalde dinsdag nog eens uit naar China, het land waar het coronavirus voor het eerst werd vastgesteld. „Als ik zie hoe de pandemie zich met zijn lelijke gezicht over de wereld verspreid, inclusief de enorme schade die is toegebracht aan de VS, word ik meer en meer kwaad op China”, liet hij via Twitter weten.

De staat New York met de gelijknamige metropool gaat intussen nog meer bezoekers verplichten twee weken in quarantaine te gaan. In de strijd tegen het coronavirus wil de regering van New York dat reizigers uit zestien Amerikaanse staten in zelfisolatie gaan.

Dat is een verdubbeling sinds de publicatie van de eerste lijst staten een week geleden. New York reageert op de drastische toename van coronabesmettingen in staten als Californië.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden zal in aanloop naar de presidentsverkiezingen geen massale campagnebijeenkomsten houden tijdens de coronacrisis. Dat zei Biden dinsdag tegen verslaggevers in zijn thuisbasis Wilmington in de staat Delaware. President Trump heeft wel voor een groot publiek campagne gevoerd.