Amish schuldig aan „haatmisdrijven”

Verenigde Staten
Amish in het gerechtsgebouw van Cleveland. Foto EPA EPA

CLEVELAND (ANP/AFP) – Een jury in de Amerikaanse stad Cleveland (Ohio) heeft een bisschop van de Amish-geloofsgemeenschap en 15 aanhangers schuldig bevonden aan ‘haatmisdrijven’, omdat ze bij andersdenkende Amish de baarden en hoofdhaar hadden afgeknipt.

Volgens de openbaar aanklager voerden de verdachten een „terreurcampagne” uit tegen mensen die ze als afvalligen beschouwden. Hoofdverdachte is Samuel Mullet (66), die zichzelf als een god beschouwt en denkt boven de wet te staan. De verdachten vielen vorig jaar ’s nachts huizen binnen van andere Amish en knipten hun baarden en haar af.

Amish laten hun baard en hoofdhaar groeien als symbool voor hun toewijding aan God. Het afknippen geldt als een zware belediging.

De Amish is een streng gelovige en gesloten agrarische protestantse gemeenschap in Noord-Amerika.

Multimiljonair Mullet zou niet zelf betrokken zijn geweest bij de knipacties, maar de vader van 18 kinderen zou zijn volgelingen hiertoe wel hebben aangezet. Drie van zijn zonen waren bij de acties betrokken. De verdachten van ‘haatmisdrijven’ kunnen celstraffen krijgen van 17 jaar.