Abe vraagt spoedberaad VN over Noord-Korea

De Japanse premier Shinzo Abe heeft om een spoedberaad van de VN-Veiligheidsraad gevraagd over Noord-Korea. Aanleiding was de lancering van een vermoedelijk intercontinentale ballistische raket door Pyongyang. Het projectiel kwam in de Japanse Zee terecht, een paar honderd kilometer uit de kust. Abe beloofde de Japanse bevolking te zullen beschermen.

De nieuwe rakettest, na een adempauze van ruim twee maanden, werd niet alleen door Tokio ten strengste afgekeurd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson veroordeelde de provocatie ook meteen en riep alle landen op eensgezind door te gaan met de economische sancties tegen het regime van Kim Jong-un. Tillerson steunde het verzoek van Abe. Volgens de Italiaanse VN-afgevaardigde komt de Veiligheidsraad woensdagavond om 21.00 uur (Nederlandse tijd) bijeen.

De Amerikaanse president Donald Trump herhaalde nog eens dat zijn beleid ten aanzien van Noord-Korea niet zal veranderen. „Het is een situatie die we aankunnen”.

Ook de EU en de NAVO spraken hun afkeer uit. „Dit is alweer een schending van de talrijke resoluties van de Veiligheidsraad. De regionale en internationale veiligheid wordt erdoor ondermijnd”, reageerde de secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.

De woordvoerster van Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, noemde de rakettest „een onacceptabele belediging van de internationale verplichtingen van Noord-Korea”. De EU eist eveneens dat Pyongyang stopt met de ontwikkeling van langeafstandsraketten en kernwapens.