Wethouder Amsterdam weg om toekomst AEB

Udo Kock. beeld ANP

De Amsterdamse wethouder van financiën en economische zaken, Udo Kock, stapt met onmiddellijke ingang op. In zijn ontslagbrief aan burgemeester Femke Halsema zegt de D66-wethouder zich niet te kunnen vinden in de oplossing die het college wil voor de problemen bij het Afval Energie Bedrijf (AEB).

Volgens Kock is uit onderzoek gebleken dat de crisis bij AEB het beste kan worden bestreden door het bedrijf volledig te privatiseren. Maar het college zou liever in zee gaan met publieke partijen. Die optie kost de stad volgens de vertrekkende wethouder meer geld, geeft meer financiële risico’s en minder kans op een succesvolle doorstart. „Ik kan geen verantwoordelijkheid dragen voor een besluit dat evident risicovol en onnodig kostbaar is voor Amsterdam en haar inwoners”, aldus Kock.

AEB is verantwoordelijk voor het verbranden van afval en de levering van warmte. Het bedrijf kampt met technische mankementen en miljoenentekorten en om veiligheidsredenen liggen vier van de zes verbrandingsovens al een tijdje stil. Dat is niet alleen een Amsterdams probleem. Bij AEB wordt ook veel afval uit de rest van Nederland en zelfs uit het buitenland verwerkt. Het is een verzelfstandigd bedrijf waarvan de gemeente Amsterdam 100 procent aandeelhouder is.