Christelijke jongere denkt conservatiever over seks

Van de zeer christelijke jongeren geeft 63 procent in een onderzoek aan dat ze eerst getrouwd willen zijn voordat ze geslachtsgemeenschap hebben. beeld RD, Sjaak Verboom

De leeftijd waarop jongeren voor het eerst geslachtsgemeenschap hebben, stijgt. In hun opvattingen over seksualiteit voor het huwelijk zijn „zeer christelijke” jongeren conservatiever dan de rest.

Dat zijn enkele uitkomsten van het onderzoek ”Seks onder je 25e” dat dinsdagochtend werd gepresenteerd. Rutgers en SOA Aids Nederland voerden het onderzoek in samenwerking met de GGD’en uit onder ruim 20.000 jongeren.

De helft van de jongeren tussen de 12 en de 25 jaar heeft met 18,6 jaar geslachtsgemeenschap gehad. In 2012 was dat met 17,1 jaar. De groep die tussen zijn 12e en zijn 14e jaar de eerste seksuele ervaring heeft, is kleiner geworden.

Het onderzoek geeft aan dat „zeer christelijke en islamitische jongeren” minder seksuele ervaring –zowel online als offline– hebben dan andere jongeren in dezelfde leeftijd. Van de christelijke jongeren geeft 63 procent aan dat ze eerst getrouwd willen zijn. „Zeer christelijke meisjes die wel ervaring hebben met seks geven iets vaker aan dat ze de eerste keer werden overgehaald.”

De „zeer christelijke en islamitische jongeren” experimenteren minder met seks. Ook denken ze minder positief over seksualiteit dan gemiddeld. Ze praten er iets minder dan gemiddeld over met hun ouders en vrienden. Wel zijn ze iets tevredener over hun lichaam dan leeftijdsgenoten.

shutterstock_105800276-e1360829477539_webJongeren en seksualiteit: Je bent jong en je wilt nog niet

In de totale onderzoeksgroep hebben „veel meer” jongeren dan in 2012 ervaring met sexting. In het afgelopen halfjaar heeft 12 procent van de meisjes en 13 procent van de jongens weleens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf naar iemand gestuurd. In 2012 ging het om respectievelijk 4 en 6 procent.

Abortus

Van de jongeren in het onderzoek kregen 16 van de 1000 jongens en 24 van de 1000 meisjes ooit te maken met een ongeplande zwangerschap. Elf op de duizend meisjes ondergingen een abortus. De onderzoekers geven aan dat dit onderwerp extra aandacht verdient, omdat er een taboe op rust. Bijna de helft van de meisjes schaamt zich voor de abortuservaring. Twee derde staat helemaal achter de keuze voor een abortus. Bij 12 procent is dit niet (meer) helemaal het geval.

Het aantal jongeren dat uitingen van homoseksualiteit afkeurt, is bijna gehalveerd. In 2012 keurde de helft van de jongens en een kwart van de meisjes het af als twee jongens elkaar zoenen op straat. Nu gaat het om respectievelijk 27 en 13 procent.