Mercedes Benz S350D: Fijnge ‘S’ lepen

MAN! Zuidwest-Nederland
3

Al sinds de jaren ‘80 staat het topmodel van Mercedes-Benz, de S-Klasse, bekend als beste auto van de wereld. De Duitsers verdedigen die titel met verve en gaven de ‘S’ onlangs een grondige facelift. Van goed naar beter?

Een auto zo perfect als de S-Klasse van Mercedes-Benz valt maar moeilijk te verbeteren. Toch is het de designers gelukt met een aantal subtiele wijzigingen de looks van de statige koets (die al weer ruim 4 jaar in deze vorm beschikbaar is) weer helemaal bij de tijd te maken. Zo zijn er de vernieuwde led-koplampen. Naast dat ze als herkenningspunt functioneren, zijn deze ook beter berekend op hun taak.

Sterker nog: met een reikwijdte van 650 meter zijn dit volgens Mercedes-Benz de verst reikende koplampunits ter wereld. Onder deze kijkers is een aangescherpte bumper met het nodige chroom te zien. Ook de grille is aangepast, deze is nu gelijk aan die van de 12 cilinder-topmodellen.

Zes in lijn

Ons testexemplaar is een S350d, feitelijk de ‘instapmotor’ voor de S-Klasse. Een compleet nieuwe dieselmotor met 3 liter inhoud en waarvan de 6 cilinders nu in lijn staan opgesteld (de voorganger had een V6). Van nature is een ‘zes-in-lijn’ prachtig in balans en dat resulteert in een zijdezachte loop. Van enig dieselgeklop is in de weelderig aangeklede cabine dan ook geen enkele sprake.

Grote trekkracht

Gecombineerd met de vloeiend schakelende 9(!) traps sequentiële automaat is het uiterst comfortabel zoeven. Maar vergis u niet. Wie het ‘dieselpedaal’ intrapt, zal een voorwaartse versnelling ervaren waar een gemiddelde sportwagen zich niet voor hoeft te schamen. Met een koppel van maar liefst 600 Nm is er altijd een overvloed aan trekkracht paraat en dat voel je. Het maakt deze grote Mercedes-Benz tot een uiterst aangename auto om mee onderweg te zijn.

Vijfsterren lounge

In de cabine heerst een fijne atmosfeer. Ieder detail is tot in de puntjes afgewerkt. Het geeft je het gevoel dat deze auto voor het leven gemaakt is. De stoelen (inclusief verwarming en ventilatie) zitten als echte ‘captain chairs’ en datzelfde geldt voor de achterbank.

Als bestuurder kijk je uit over een nieuw dashboard met groot scherm dat zowel het instrumentarium als het centrale scherm omvat.

Fijn‘S’lijperij

De autonome functies van de S zijn eveneens tegen het licht gehouden. De auto is daardoor in staat om zich op een meer vloeiende manier door het verkeer te bewegen en heeft daarvoor minder input nodig.

Al met al kunnen we stellen dat de fijn’S’lijperij van Mercedes-Benz effectief is.

De titel ”Beste auto van de wereld” is hoe dan ook niet uit de lucht gegrepen!

Specificaties

De Mercedes-Benz S-Klasse is te verkrijgen als Limousine, Limousine lang, Coupé en Cabriolet en kan met diverse motoren geleverd worden.

De testauto was een Mercedes-Benz S 350 D 4MATIC. Zijn specificaties zien er als volgt uit:

  • Motor: 6 cilinders in lijn, 2.925 cc turbo
  • Vermogen: 210 kW, 286 pk
  • Koppel: 600 Nm bij 1.200 toeren
  • Prestaties: 0 – 100 km/u: 5,8 seconden
  • Topsnelheid: 250 km/u
  • Prijs: € 115.434,- (vanaf prijs geteste uitvoering met 4MATIC vierwielaandrijving)

De Mercedes-Benz S-Klasse is er vanaf € 107.165,-.