Gele muur geeft energie, groene kamer kalmeert

Wonen en Leven Zuidwest
5

Elk seizoen wisselen de trendkleuren van het interieur. Beurzen, tijdschriften en websites vertellen je welke kleur je muren dit jaar moeten worden. Maar welke kleur past bij welke ruimte?

Kleuren hebben invloed op de sfeer in een kamer. Sommige kleuren geven energie en zetten aan tot actie, terwijl andere juist een kalmerend effect hebben. Sommige tinten laten een kamer kleiner lijken, terwijl andere kleuren een ruimte juist groter laten lijken en haar een ruimtelijke uitstraling geven. De Britse kleurenexpert Karen Haller schreef een boek waarin ze uitgebreid de effecten van kleur uit de doeken doet.

Rood

Er zijn weinig interieurs met veel rood te vinden. Dit komt doordat rood kracht uitstraalt en snel te veel aandacht kan vragen. Als de juiste toon en hoeveelheid gebruikt wordt kan rood een gevoel van kracht en moed oproepen. Bij te veel rood voelen mensen zich juist sneller geërgerd of agressief. Volgens Haller kun je rood het beste gebruiken in de slaapkamer of in de eetkamer. In een werkkamer kun je beter niet te veel rood gebruiken, omdat het voor teveel prikkels en afleiding zorgt.

Oranje

Oranje geeft een warm, open en gezellig gevoel. Oranje is net als rood een kleur die snel overheerst, dus het is beter om die met mate te gebruiken. Oranje roept een gevoel van plezier, speelsheid en vreugde op, stelt Haller in haar boek. Een ideale ruimte om oranje te gebruiken is de keuken of eetkamer. In een slaapkamer is oranje ook mooi, maar Haller adviseert om dan te kiezen voor zachtere tinten.

Geel

Een kleur waar niemand omheen kan, is geel. Geel is zonnig en vrolijk en roept positieve associaties op als optimisme en zelfvertrouwen. Omdat geel licht goed reflecteert, is het een ideale kleur voor in kamers met weinig licht. Haller stelt dat je geel het beste in een gang of in een eetkamer kunt gebruiken, omdat het een gezellig en welkom gevoel geeft. Het is beter om niet te veel geel te gebruiken in de slaapkamer, omdat ook dit geen rustgevende kleur is. Zeker jonge kinderen en baby’s reageren er slecht op.

Groen

Een kleur die wel rustgevend is, is groen. Groen creëert een gevoel van harmonie en vrede, zeker omdat het vaak voorkomt in de natuur. Lichtgroen kan erg verfrissend werken, maar het moet niet te veel gebruikt worden. De beste plekken in huis voor groene muren en accessoires zijn de slaapkamer en de woonkamer, maar ook voor in de werk- of studeerkamer is groen een geschikte kleur.

Blauw

Nog een kleur die we vaak in de natuur tegenkomen is blauw. Ook blauw kan een heel rustgevend en kalmerend effect hebben, zeker als verschillende soorten blauw met elkaar worden gecombineerd. Als er echter te veel blauw gebruikt wordt, kan volgens Haller dit effect veranderen, en kan een ruimte kil en gesloten gaan aanvoelen. Blauw is voor bijna alle ruimtes geschikt. Haller geeft aan dat de keuken daar een uitzondering op vormt: blauw remt namelijk de eetlust.

Paars

Paars is een kleur met een luxe uitstraling. Een ideale ruimte om paars te gebruiken is de slaapkamer, omdat het een rustige en kalmerende kleur is. Paars stimuleert de hersenen om diep na te denken. Voor de keuken en eetkamer is paars minder geschikt, aldus Haller.

Roze

Bij veel jonge meiden is roze favoriet. De zachtere tinten zijn ideaal voor in kinderkamers of slaapkamers, vanwege het kalmerende effect van de kleur.

Bruin

Een kleur die in veel interieurs in verschillende tinten terugkomt is bruin. Deze kleur geeft een gevoel van betrouwbaarheid en veiligheid, maar als hij te veel wordt gebruikt, kan het als een harde en beklemmende kleur ervaren worden. Voor in een woon- of werkkamer is bruin een ideale kleur. Haller stelt dat je bruin niet te veel moet gebruiken in een kinderkamer.

Het kleine boek over kleur

De Britse Karen Haller heeft zich ruim twintig jaar verdiept in kleuren en de psychologische effecten ervan. Haar bevindingen verschijnen medio oktober in het boek ”Het kleine boek over kleur”.

Haller stelt dat de invloed van kleur op ons leven groter is dan wij ons vaak realiseren. „Als er geen kleuren zijn, hoe weten we dan of een insect ongevaarlijk is of ons misschien gaat steken, of we veilig een weg kunnen oversteken, of een vrucht rijp is of giftig?”

Verderop schrijft Haller: „Als we contact maken met kleuren, maken we contact met ons gevoel. En als we contact maken met wat we voelen, kunnen we contact maken met wie we zijn. Kleur komt binnen via onze ogen, maar dringt door tot ons hart. Het is verweven met onze emoties en van invloed op hoe we denken en hoe we ons gedragen.”