3D-prints in de mode

Mode
Beeld: iStock

De 3D-printer kwam op als snelle proto-typemaker voor artsen en architecten. Nu is hij echter overal. Koop een geprinte bikini!

De driedimensionale printer werd in eerste instantie vooral toegepast door ontwerpers die tijd wilden besparen op maken van modellen. Denk aan architecten. Sinds enkele jaren behoort ook de creatieve branche tot de gebruikers. De creatievelingen gebruiken de machine om hun ontwerpen relatief snel in een vaste vorm te krijgen.
De laatste tijd is de 3D-printtechniek echter zo verbeterd dat er niet alleen prototypes mee gemaakt worden, maar zelfs gebruiksklare producten. Medici printen er protheses mee, modeontwerpers bikini’s, pumps en hoofddeksels.
Simpel gezegd werkt een 3D-printer hetzelfde als zijn 2D-broer, maar dan driedimensionaal. Het apparaat gebruikt vloeibare of poederige thermoplastics of metalen als inkt en brengt die laagje voor laagje op elkaar aan tot het voorwerp af is.
Grote modemerken kiezen meer en meer voor 3D-printing, stelt het Nederlandse nieuws- en informatieplatform omtrent 3D-printing, 3D-printergids. Wie denkt dat de toepassing alleen voor bedrijven is weggelegd, heeft het mis, zegt Eric Sprunk, operationeel directeur bij Nike. Volgens hem is het slechts een kwestie van tijd voordat consumenten op de site van ‘hun’ schoenenmerk hun eigen sneakers ontwerpen, het 3D-design aankopen en dat thuis, met hun eigen 3D-printer, printen.