Opeens voelt de 29-jarige Brit een vlammende pijn en hij schreeuwt het uit. De zwemmer wordt aangevallen door een haai. Het water kleurt langzaam rood. Voordat de bemanningsleden te hulp kunnen schieten, vormen de dolfijnen een ring rond de Brit. Ze slaan met hun staart om de haai op afstand te houden.

De man wordt ernstig verwond uit het water gehesen. Dankzij de dolfijnen heeft hij de aanval overleefd. Zo zijn er meer voorbeelden van helpende dolfijnen. Uit het jaar 0 stamt zelfs de legende dat een dolfijn een jongetje elke dag naar school bracht!

Dolfijnen zijn bijzonder intelligente wezens. Ze leren snel en hebben letterlijk een groot stel hersens. Dat staat vast. Maar die intelligentie lost het raadsel van dolfijnen als redders van de zee niet op. De meeste beesten vertonen verdedigings- of vluchtgedrag als ze mensen zien. Waarom doet dit zeezoogdier iets totaal anders?

Betrouwbare bronnen op internet spreken elkaar tegen. Zo beweert de Amerikaanse ecoloog Marc Bekoff dat dolfijnen heel bewust mensen redden. De dieren zouden moreel gedrag vertonen. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht stellen daarentegen dat de hulp aan mensen puur toeval is.

Puntuit belde met Ron Kastelein, zeebioloog, voormalig hoofd opvang van het Dolfinarium en directeur van onderzoeksbureau SeaMarco, voor een afdoende antwoord. Kastelein: „Er zijn verschillende zaken van belang. Allereerst hebben dolfijnen bijna geen vijanden. Ze hoeven dus niet bang te zijn voor mensen. Daarnaast zoeken de dieren maar een klein deel van de dag naar voedsel. Ze hebben dus veel vrije tijd, waarin ze met soortgenoten of drijvende voorwerpen spelen."

Kastelein vindt Bekoffs standpunt te ver gaan. Een dolfijn heeft volgens hem geen bewustzijn en kan dus ook geen keuze tussen goed of kwaad maken. Maar dat het redden van mensen puur toeval is, wijst Kastelijn ook van de hand. 'Inderdaad, een dolfijn brengt in zijn spel per ongeluk afval aan land. Zo zouden ze ook mensen toevallig naar de wal duwen. Toch zijn dolfijnen erg sociale dieren. Ze kunnen dagenlang een jong van een overleden soortgenoot voortduwen met hun neus. Een aantal jaren geleden strandden er twee bruinvissen. Ze kwamen in een bassin met twee witsnuitdolfijnen, die de zieke beesten urenlang hielpen om boven te blijven. Een dolfijn heeft een soort sociaal instinct."