Inderdaad, het is Wietse en Marien, onderstreept Wietse nog even. En zeker geen Marien en Wietse. „Dat recht verdiende ik door zeven minuten eerder te zijn.” Marien laat zijn broer kletsen. „Een gezonde concurrentiestrijd is ons niet vreemd. Zo weet ik zeker dat we na de verkiezingsuitslag gaan kijken wie de meeste stemmen heeft gekregen.” Wietse grijnst. „Sowieso.”

De tweeling is geboren in het polderland, Bleskensgraaf om precies te zijn. Nuttig zijn voor de naaste werd door pa enorm gestimuleerd, zeggen de zonen. Op zondagmiddag werden tijdens de maaltijd alle wereldproblemen opgelost.

Pa Blok neemt zoon Wietse als hij 12 is een dag mee naar de SGP-jongerendag. Wietse gaat op de foto met toenmalig voorman Bas van der Vlies. Vanaf die dag plakt hij alle krantenberichten die hij leest over de SGP op in zijn plakboek. Marien haalt in die tijd zijn schouders op over de politieke ambities van zijn broer. Politiek vindt hij „wel grappig”, maar daar blijft het dan ook bij. „Maar toen Wietse een paar jaar later in Molenlanden een plaatselijke afdeling van de SGP-jongeren ging oprichten, raakte ik ook betrokken. Het liep niet zo storm met de aanmeldingen, dus wilde ik een beetje meehelpen. Voor ik het wist zat ik in een commissie van de landelijke SGP-jongeren.”

Geboortegrond

Wietse is ’t meest verknocht aan de weidse uitzichten van de polder. Op 2 januari 2019 werd hij beëdigd als raadslid én kreeg hij verkering met Lisanne, nu zijn vrouw. „Het was bijna een huwelijkse voorwaarde dat we in Bleskensgraaf zouden gaan wonen”, zegt Wietse. Met oud en nieuw staat hij bij een kampvuur in de straat, aan activiteiten van de Oranjevereniging doet bijna het hele dorp mee en in de supermarkt groeten de kinderen uit zijn klas hun meester. „Dat kleinschalige, daar hou ik van”, zegt Wietse. „Dat we alleen een snackbar, een supermarkt en een school hebben, neem ik voor lief.”

Marien bleek wel bereid om te verkassen van zijn geboortegrond. Met zijn vrouw streek hij neer in haar geboortedorp Barendrecht, aan de andere kant van de rivier de Noord. „Als je hier de app Thuisbezorgd opent, kun je kiezen uit 37 restaurants...” Dat zijn nieuwe woonplaats minder groen is dan Bleskensgraaf, betreurt hij. „Als ik in de raad kom, ga ik knokken voor het behoud van het beetje groen dat we nog hebben.” Of Marien in de raad komt, is nog even spannend. Hij staat vijfde op de gecombineerde SGP/CU-lijst. De partij rekent op vier zetels.

De gemeenteraad van Barendrecht zou een nieuwkomer als Marien wel kunnen gebruiken, denkt de teamleider bij het reformatorische schippersinternaat Limena. „De verhoudingen tussen oppositie en coalitie in onze raad zijn verstoord. De partij Echt voor Barendrecht heeft 14 van de 29 zetels, maar zit in de oppositie. Alle andere partijen vormen met elkaar de coalitie. Maar als christen wil ik gewoon met iedereen normaal kunnen omgaan.”

In Molenlanden zit de SGP-fractie waar Wietse deel van uitmaakt in de oppositie. Wietse: „Het college wilde de afgelopen raadsperiode een regenboogvlag hijsen in onze gemeente. Onze partij heeft er toen voor gepleit om er rekening mee te houden dat we in een gemeente met veel christenen wonen en bepleitte een dag van respect. Maar de regenboogvlag moest en zou er komen. Het is dan wel enorm bemoedigend om te weten dat voorafgaand aan zo’n raadsvergadering aan keukentafels wordt gebeden voor ons werk. We hoeven het niet alleen te doen.” Marien knikt. „Ik geloof dat de dingen bestuurd worden. We zetten ons allebei graag in voor een betere wereld, en we leunen zeker niet achterover, maar uiteindelijk zijn we niet de mensen die de wereld gaan of moeten verbeteren.”

Prototype

De broers beantwoorden niet aan het prototype SGP’er, vinden ze zelf. Wietse: „Er zijn SGP’ers die tegen me zeggen: Nu ik raadslid ben, loop ik niet meer in korte broek. Nou, ik stap gerust in kluskleding een bouwmarkt in.” „Maar ik ben wel conservatief”, vindt de kersverse vader Marien. „Voor mij zou het geen optie zijn dat mijn vrouw en ik allebei drie dagen gaan werken of zo.”

„Tweeling-zijn is beter dan een beste vriend hebben”, vindt Wietse. „Jij bent de enige met wie mijn leven volledig synchroon loopt”, zegt Marien. Het raadslidmaatschap zou hun broederband alleen maar sterker maken, denken ze allebei. Wietse: „Dan praten we niet meer alleen over politiek, maar dan sparren we ook.”