De scholier van het Calvijn College stapte zelfs op de trein naar Den Haag om er met SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij en CU-voorman Gert-Jan Segers over te praten. Een hele belevenis voor de 15-jarige scholier. „Je ziet die mannen natuurlijk wel via je beeldscherm, maar dan voel je dat er afstand is. Maar je kunt gewoon een afspraak met hen maken! Logisch natuurlijk, maar ook wel een beetje gek.”

"Ik was best een beetje zenuwachtig. Je zit daar aan tafel met allemaal mensen die een heel indrukwekkende carrière achter de rug hebben"

Joël bevroeg Van der Staaij 40 minuten lang over het vrouwenstandpunt, de islam en het fileprobleem. Om te kijken of een fusie mogelijk is, moet je immers eerst ontdekken hoe de partijen over verschillende onderwerpen denken. „De SGP’er was heel open en eerlijk en het viel me op dat hij van elk onderwerp veel wist. Hij kon het ook goed verwoorden”, zegt Joël vol bewondering.

De dag met Segers maakte zo mogelijk nog meer indruk. Toen Joël vroeg of hij Segers kon spreken, nodigde die hem meteen uit voor een dagje Den Haag. Op een dinsdagochtend mocht hij bij de fractievergadering van de ChristenUnie zitten. „Ik was best een beetje zenuwachtig. Je zit daar aan tafel met allemaal mensen die een heel indrukwekkende carrière achter de rug hebben. En ik stelde me voor als: Ik ben Joël uit Yerseke.”

Ambitie
Maar Joëls loopbaan zal –als het aan hem ligt– net zo mooi worden als die van de mensen met wie hij aan tafel zat. Met een beetje ambitie is niets mis, vindt hij. Het fusieonderzoek dat hij deed voor zijn plusklas ziet hij slechts als een opstapje naar een mooie carrière in de media of de politiek. Een beetje gek om dat nu al te zeggen, maar een zetel in de Tweede Kamer zou voor hem weleens lekker kunnen zitten, denkt Joël.

Een zetel in de Tweede Kamer zou voor hem weleens lekker kunnen zitten, denkt Joël

En dan wel graag een zetel namens de ChristenUnie. Hoewel mensen in zijn omgeving vaker SGP stemmen, vindt Joël dat de CU beter bij hem past. „De SGP geeft aanhangers van andere godsdiensten minder rechten dan christenen om hun geloof te belijden. De CU heeft uiteraard voorkeur voor het christendom, maar wil dat moslims die onze waarden en normen accepteren ook recht hebben om hun geloof te belijden. Daarnaast vind ik het milieu wel wat belangrijker dan de SGP. Die kiest toch eerder voor de portemonnee.” Het CDA is voor Joël sowieso geen optie. „Zij willen de abortus- en euthanasiewetgeving niet strenger maken.”

Onrealistisch
Fusiepartij CGU is inmiddels van de baan. CDA, CU en SGP zien samengaan niet zitten, ontdekte Joël. En dat is maar goed ook. Want als de partijen zouden fuseren, zou hun totale aantal zetels zakken, voorspelt hij. „Niet-christelijke stemmers wagen nu weleens een stem op een christelijke partij. Ze stemmen dan bijvoorbeeld ChristenUnie omdat ze de studiebeurs terug willen. Of SGP omdat ze zorgen hebben over de islam en daar realistisch mee willen omgaan.”

Als de partijen samengaan, zijn mensen minder geneigd om op een christelijke partij te stemmen, denkt Joël. „Alle partijen moeten dan water bij de wijn doen. Dan krijg je gemiddelde standpunten en is het enige waar de partij nog écht voor staat het christendom. Daar trek je geen stemmen mee.”

Onrealistisch, noemt Joël zijn droom nu. „Ik zie een ultrarechtse SGP’er die geen vrouwen in de politiek wil nog niet in dezelfde partij zitten als een links-progressieve CU’er die voor het homohuwelijk is.” Over deze standpunten is binnen de drie christelijke partijen veel verdeeldheid, weet Joël.

Joël er baalt niet van dat zijn plan van één grote christelijke partij onhaalbaar lijkt. „Alle christelijke partijen willen dat de invloed van christelijke normen en waarden groter wordt. Door de diversiteit van christelijke partijen is er voor iedereen genoeg keuze.”

De scholier ziet het als zijn taak om de SGP’ers in zijn omgeving dan maar over te halen om CU te stemmen

Joël zelf mag woensdag vanwege zijn leeftijd zelf nog geen stem uitbrengen. „Jammer, heel jammer.” De scholier ziet het als zijn taak om de SGP’ers in zijn omgeving dan maar over te halen om CU te stemmen. En als dat mislukt, is dat niet erg. „Als mensen maar weten waar hun partij voor staat.”


Jongerenorganisaties CU en SGP: we zijn té verschillend

De voorzitters van de jongerenorganisaties van de ChristenUnie en de SGP zitten niet te wachten op een fusie. Dat stellen Willem Pos (SGP-jongeren) en Jarin van der Zande (CU-jongerenorganisatie PerspectieF) in een reactie op het onderzoek van Joël Boone.

Goed samenwerken doen hun partijen wel, vinden de voorzitters. „Maar we houden het op samenwerken.”Een belangrijk verschil is voor beide partijen de acceptatie van de islam. Jarin: „De CU kent daarin een principieel andere lijn dan de SGP. De vrijheid die wij willen, geldt ook voor anderen. Deze visie op godsdienstvrijheid is voor mij de belangrijkste reden om een fusie met de SGP af te houden.”

"We houden het op samenwerken"

SGP’er Willem noemt dat verschil van inzicht ook. „Wij vinden dat je gerust mag zeggen dat het christendom een belangrijkere plek mag hebben in de samenleving dan de islam.”

Willem is bang dat de SGP bij een fusie te veel water bij de wijn moet doen. „De standpunten die rechtstreeks terug te voeren zijn op de Bijbel, zijn voor mij onopgeefbaar. SGP en ChristenUnie zijn gelukkig allebei felle tegenstanders van abortus en euthanasie. Het zesde gebod. Maar koopzondagen hebben direct te maken met het vierde gebod. We zien, en dat vind ik erg jammer, dat de ChristenUnie hier in sommige gemeenten anders over is gaan denken.”

„De culturele en ideologische verschillen tussen de twee kleine christelijke partijen zijn te groot om te fuseren”, vat Jarin samen.

"Qua achterban zijn de partijen te verschillend"

„Qua achterban zijn de partijen te verschillend”, vindt ook Willem. Volgens Jarin zouden eventuele fusiegesprekken tussen SGP en ChristenUnie alleen uit de nood geboren kunnen worden wanneer een partij in de toekomst een minimaal aantal zetels nodig heeft voordat ze plaats mag nemen in de Tweede Kamer.


Bekijk hier het hele onderzoek van Joël Boone.


Wil jij regelmatig het beste van jongerensite Puntuit (voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar) op je smartphone ontvangen? Dat kan nu ook door je aan te melden bij de redactie via WhatsApp. Puntuit voegt je dan toe aan een lijst, waarna je af en toe een link naar een artikel –eentje die je gelezen/gezien moet hebben– krijgt toegestuurd.