Ook de aula van het Driestar College in Gouda hangt vol verkiezingsposters. Donderdag lieten de tweede- en derdeklassers (vmbo basis en kader) in het stemhokje weten wat hun favoriete partij is. De uitslag ligt nu bij ProDemos, die de landelijke scholierenverkiezingen organiseert. „Er is een duidelijke voorkeur voor de SGP op onze school”, zegt Pieter Prins, docent geschiedenis en maatschappijleer. Ter voorbereiding legde Prins de leerlingen uit hoe de politiek werkt en nam hij de partijstandpunten met hen door.

Opvallend genoeg was de VVD bij sommigen in trek. „Blijkbaar vinden leerlingen dat premier Rutte het goed gedaan heeft.” Daarnaast kreeg de ChristenUnie wat stemmen en ook Jezus Leeft deed het aardig. De PVV kreeg minder stemmen dan Prins had verwacht. „Leerlingen kunnen best kritisch zijn. Pubers zijn natuurlijk lekker zwart-wit en daar sluiten de PVV-standpunten bij aan. Maar er zijn ook leerlingen die het absoluut oneens zijn met Wilders. Dat levert in de klas leuke discussies op.”

Nu zijn de derdeklassers, zoals elk jaar, bezig met hun eigen partij en campagne. Voor de stemronde, waaraan de hele school meedoet, delen de scholieren zelfgemaakte folders met partijstandpunten uit. In pauzes mogen ze campagne voeren. Verschil met de basisschool in Lunteren is dat deze partijen standpunten innemen over landelijke thema’s. De ervaring leert dat ze allemaal tegen abortus en euthanasie zijn, vertelt Prins. Verschillen komen vooral om de hoek kijken bij debatten over het milieu en de omgang met vluchtelingen.

Stemrecht
De vmbo’ers (basis en kader) aan wie Prins lesgeeft zeggen vaak dat ze niets met politiek hebben. De docent ziet dat zijn leerlingen het niet vanzelfsprekend vinden om te gaan stemmen. „Waarom zou ik, vragen ze zich af.” Hij hoopt de scholieren dan ook mee te geven dat stemrecht iets moois is. „Omdat je kunt meebeslissen over wie het land bestuurt.” Na verloop van tijd ziet hij soms een vlammetje overslaan. „Dan vraagt een leerling me: Hoe kan ik eigenlijk zelf de politiek in?”

Hij wijst erop dat de derdeklassers stemrecht zullen hebben bij volgende Tweede Kamerverkiezingen. Als het komende kabinet de rit uitzit, zijn zij net 18. „Het maakt me niet zozeer uit wát stemmen, als ze er maar over nadenken. En als ze stemmen op een partij omdat hun ouders dat doen, ook prima.” Bewust besteedt Prins aandacht aan de christelijke partijen. „Een van de meest gestelde vragen is wat nu eigenlijk het verschil is tussen de ChristenUnie en de SGP.

Ik leg dan uit dat de SGP meer nadruk legt op de verantwoordelijkheid van mensen, en de ChristenUnie meer op de zorg voor je naaste. Ik weet: dat doet niet altijd recht aan de werkelijkheid. Die nuance is lastig te vatten.”

Na de verkiezingen op de Ruitenbeekschool zit het er nog niet op voor groep 8. De Lunterense school doet ook mee met de actie ”Respect2020” van KlasseTaal (onderdeel van de Bond tegen vloeken). De klas bedenkt daarvoor een plan om „vriendelijker taalgebruik, zonder vloeken of schelden” te bevorderen. Door hun plan op een creatieve manier te verpakken maken ze kans op een bokaal. KlasseTaal belooft bovendien het winnende voorstel over respect aan te bieden aan de nieuwe regering. Meester Van Dijk: „We waren toch al met de verkiezingen bezig. Dit project past er mooi bij.”