De timer die aftikt naar de start van het live verkiezingsdebat, gaat onverbiddelijk door. Achter de schermen is het tot de laatste minuut hectisch. Toch opent om exact halfzeven de tot livestreampresentator gebombardeerde Puntuitredacteur Arien van Ginkel het verkiezingsdebat met een „Goedenavond. Welkom. En leuk dat je kijkt.”

De jongste Tweede Kamerkandidaten van de drie christelijke partijen leggen elkaar meteen vanaf de start het vuur na aan de schenen. Het publiek dat thuis vanaf de bank meekijkt, stemt op politieke polls en laat van zich horen in de chat. De meesten zijn SGP-gezind, blijkt uit de eerste pollvraag. Arie Rijneveld, nummer 11 op de SGP-kandidatenlijst, heeft daar wel een verklaring voor. „De grotere SGP-gezinnen eten altijd netjes op tijd en kunnen om halfzeven klaarzitten voor deze livestream.”

Bij de stelling ”Er moeten meer kaders aan de vrijheid van onderwijs worden gesteld” valt Arie de nummer 57 van de CDA-kandidatenlijst, Robbert van Ettekoven, aan op de „twijfelende houding van het CDA” over de vrijheid van onderwijs. Robbert, leerling op het Van Lodenstein College: „Het CDA staat pal voor de vrijheid van onderwijs. Maar tegelijkertijd gaan we uitdagingen niet uit de weg. Uit onderzoek blijkt dat lhbti’ers vier keer zo vaak worden gepest als andere leerlingen, wij vinden dat leerlingen met een andere geaardheid zich op élke school veilig moeten voelen.”

Schepping

Het volgende onderwerp wordt afgetrapt met de stelling ”Nederland moet koploper worden in klimaatoplossingen”. Daphne Steenbergen, nummer 41 op de CU-kandidatenlijst, is het daarmee eens. „Wij vinden het belangrijk om goed voor onze schepping te zijn. Wat ons betreft is Nederland daarom in 2050 energieneutraal.” Maar kernenergie, volgens Robbert van het CDA een slimme manier om groene energie op te wekken, ziet Daphne niet zitten. „Vanwege de veiligheid zijn wij tegen kernenergie, kijk naar de vele gezondheidsproblemen die zijn veroorzaakt door de ontploffing van de kerncentrale nabij Tsjernobyl. Volgens ons past dat niet bij rentmeesterschap.” Robbert: „De nieuwe generatie kerncentrales is vele malen veiliger dan dertig jaar geleden. Ik vind dat je je wat betreft dit onderwerp verantwoordelijker zou moeten opstellen.” 

Ook de kijkers blijken verdeeld te denken over kerncentrales. De ene helft vindt het wel een goed idee, dan andere helft niet.

Na een uur debatteren is het tijd voor de kijkersvragen. Daphne doet een oproep aan de jonge kijkers als haar wordt gevraagd hoe je als jongere in de politiek komt. „Meld je aan bij de jongerenorganisatie van jouw politieke voorkeur. Je bent van harte welkom bij de CU-jongerenorganisatie Perspectief, maar ook bij de SGPJ of het CDJA.” Haar politieke tegenstanders zijn het ditmaal roerend met haar eens.

 

Scholieren organiseren debatavond

De vwo-leerlingen Justin Zandee (16) en Eric van Ree (17) hebben naar eigen zeggen de laatste twee maanden keihard gewerkt om deze verkiezingsavond te organiseren in samenwerking met Puntuit. 

Eric: „Ik denk dat scholieren zich door zo’n debatavond met jonge kandidaten meer bij de politiek betrokken zullen voelen. Daarom vond ik het belangrijk deze avond te organiseren.” Justin: „Ik krijg niet elke dag de mogelijkheid om een livestream over politiek van zo dichtbij mee te maken. Ik heb inhoudelijk veel geleerd en genoot ook van de techniek die erbij komt kijken.”

Op de eerste verdieping van het Van Lodenstein College in Amersfoort keek een aantal docenten naar het debat, dat een verdieping lager werd gevoerd. Mevrouw De Vries, docent Engels en wiskunde: „Ik vond het mooi dat vanuit verschillende perspectieven de standpunten werden verdedigd.” Hoewel ze alle drie de debaters sterk vond, kwam VLC-leerling Robbert wat haar betreft het beste uit de verf. „Hij bleef heel rustig en liet zich niet van de wijs brengen door opmerkingen van de tegenkandidaten.” 

Geschiedenis- en maatschappijleerdocent De Kruijf werd positief verrast door de kwaliteit van het debat. „Mooi om te zien hoe onbevangen de drie kandidaten het debat aangaan en durven te staan voor hun standpunten.” Ook locatiedirecteur Kleinjan is tevreden over het debat. „Al ben ik natuurlijk allereerst trots op onze eigen leerling Robbert Ettekoven.”