„We oefenen elke week een aantal Albanese woorden”, zegt Alieke Koetsveld (17). Samen met haar teamleden Emma te Roller (17) en Lisa van de Waerdt (17) zit ze in de mediatheek van het Ichthus College, tweeënhalve week voor aanvang van de reis. Met nog negen anderen is het drietal vrijdag vertrokken.

Voor de achtste keer organiseert de onderwijsinstelling een dergelijke expeditie. Dat doet de school om leerlingen er bewust van te maken dat ze ”global citizen” zijn: wereldburger. Normaal gesproken mogen de leerlingen die meedoen aan de expeditie kiezen waar ze heengaan. Dat leverde voorgaande jaren bestemmingen op als Malawi en Nepal. Nu blijft de groep vanwege corona dichterbij. Maar dat vinden de meiden niet erg.

„Een hele leuke groep”, noemt Lisa het team uit vwo 5 waarmee ze sinds vrijdag in Albanië zit. „We zijn in de voorbereidingstijd van de reis steeds hechter geworden, omdat we langer met elkaar omgaan.” Dat heeft onder meer te maken met teambuildings. Sinds het team bij elkaar is, boekten ze na elke toetsweek een overnachting. De laatste keer dat ze dat deden, was in het weekend voor Pasen. „Je leert elkaar heel anders kennen dan wanneer je met elkaar vergadert”, licht Alieke toe. Emma: „Zo konden we aan elkaar wennen.” Ook spraken de teamleden soms avonden af. „We gingen dan bijvoorbeeld bowlen”, vertelt Emma. Het naar elkaar toegroeien als leden van de groep was nodig, zegt Alieke. „Zo zijn we een hechte groep geworden.” Lisa: „Ik ben er bijvoorbeeld achtergekomen dat sommige mensen heel grappig zijn.”

 

Cultuur

De reis is georganiseerd in samenwerking met de Gereformeerde Zendingsbond (GZB). Aad van der Maas, namens de GZB uitgezonden naar Albanië, zal de groep een deel van de reis begeleiden. Het motto van de reis: het christelijk geloof handen en voeten geven. „We willen mensen helpen en we willen ons door middel van de reis persoonlijk ontwikkelen”, zegt Alieke. Die persoonlijke ontwikkeling houdt in dat er gesprekken plaatsvinden met lokale christenen en met jongeren. Alieke: „Zo komen we in aanraking met een andere cultuur. Helpen doen we door onder meer deel te nemen aan uitdeelacties van voedselpakketten.”

Naast helpen en zich ontwikkelen gaan de vwo’ers een profielwerkstuk maken over de reis. Emma: „We maken een documentaire van acht afleveringen.”

Van alle activiteiten die tijdens de expeditie gepland zijn, springt het programma voor Albanese kinderen er voor het drietal uit. „Dat vindt plaats op het strand”, zegt Lisa. „We gaan dan allemaal spelletjes doen. Alleen moeten die niet al te moeilijk zijn, want het is de bedoeling dat de kinderen de spellen snappen zonder uitleg in het Albanees.”

 

Frikandellenactie

Binnen de groep was het actieteam verantwoordelijk voor de evenementen die werden georganiseerd om geld op te halen. Het team organiseerde verschillende eetacties: oliebollen op oudejaarsdag, donuts op Valentijnsdag en een frikandellenactie. Een lessenmarathon leverde het meeste geld op. „Er waren toen ’s nachts lessen. Het was de bedoeling dat deelnemers 65 euro aan sponsorgeld meenamen. Daar kwamen ongeveer 300 leerlingen op af”, zegt Emma. „Met alleen al die actie hebben we 17.000 euro opgehaald.” De lessen bestonden uit workshops. Het geld is bedoeld voor ondersteuning van de allerarmsten in de Albanese maatschappij. In totaal heeft het expeditieteam ruim 23.000 euro opgehaald. Dat geld gaat naar verschillende projecten die het team in Albanië bezoekt. Daarnaast heeft ieder teamlid 1000 euro opgehaald om de reis van te betalen.