Zeker in de vakantie maken Nadieke en Anne-Greet wel eens eten samen klaar. „Vaak iets makkelijks en lekkers”, zegt Anne-Greet. „Samen bedenken we wat we willen eten. Met een boodschappenlijst gaan we vervolgens naar de supermarkt”, zegt haar zus. „Dan halen we bijvoorbeeld sla en gebakken aardappeltjes als hoofdmaaltijd. En soep als voorgerecht. Als nagerecht doen we vaak ijs, want dat kan je lekker makkelijk uit een bak scheppen.”

Meestal echter zet moeder Nijsse het eten op tafel. „Zij kookt gezond” zegt Anne-Greet. „Dat is ze gaan doen toen ik als klein meisje een koemelkallergie bleek te hebben.” De moeder van Anne-Greet kookt nu vaak zonder e-nummers. „Want van kunstmatige toevoegingen kun je hoofd- en buikpijn krijgen”, ervaart de havo-leerling van het Van Lodenstein College in Barneveld.

Doordeweeks eet familie Nijsse groenten met aardappels of rijst. Op woensdag staat er een pastagerecht op tafel en zaterdag schaft de pot pizza, patat of restjes. Op zondag staat er soep met stokbrood op het menu. Niet bij alle maaltijden zit vlees. En ook het toetje ontbreekt wel eens. Nadieke, havoleering van de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap in Apeldoorn kan zich een tijd met meer vlees en toetjes herinneren. „Maar nu weten we niet anders meer. We eten heel bewust. Dat wil ik later zelf ook zo doen. Je hebt je lichaam van de Heere gekregen, dan moet je er ook goed mee omgaan.”

Het avondeten is voor de meiden een belangrijk gezinsmoment. „Je moet ervan genieten en de kok een compliment geven” vindt Anne-Greet. „En het gezellig maken”, zegt haar zus. „Elk gezinslid vertelt bij de avondmaaltijd wat er die dag is gebeurd. Met vier kinderen is het dan nooit stil. Soms moeten mijn ouders zeggen: één tegelijk!”

Bij de avondmaaltijd leest het gezin uit de Bijbel en een dagboek. In dat dagboek staat ook een gespreksvraag, die vaak een mooie conversatie oplevert. De familie Nijsse zingt bij het avondeten het psalmvers dat de kinderen op de basisschool die week moeten leren. En natuurlijk danken ze. „Ik vind het belangrijk dat je dankbaar bent voor het eten”, zegt Anne-Greet. „Je hebt het van God gekregen.”