Puntuit legde haar Instagramvolgers de volgende stelling voor: Roken is ouderwets. Van de 460 mensen die stemden, was 73 procent het met deze stelling eens.

 

Niet-roker zelfbewuster en gezonder

Justin Zandee (16) uit Leusden: „Vroeger, toen er nog niets bekend was over de schadelijke gevolgen van tabak, rookte iedereen. Nu we weten hoe slecht het is, is roken allesbehalve stoer. Mensen die niet roken hebben het imago gezonder, actiever, zelfbewuster en avontuurlijker te zijn. Terecht.

Dat Lidl de sigaretten uit het supermarktschap heeft gehaald, juich ik toe. De echte verslaafden zullen er niet door stoppen. Die gaan ook door als een pakje honderd euro gaat kosten of als je roken illegaal maakt. Maar als het moeilijker wordt om sigaretten te krijgen, zal dat wel helpen om roken tegen te gaan. Het is nu veel te makkelijk om je eerste sigaret op te steken. 

Jongeren starten vanwege groepsdruk of nieuwsgierigheid, vinden het lekker en raken verslaafd. Dat kan niet langer zo.”

 

Rokers zijn ook gewoon mensen

Annelien van Maren (14) uit Alblasserdam: „Natuurlijk is roken niet ouderwets. Er zijn immers nog genoeg jongeren die het doen. Ik moet wel zeggen dat het niet meer normaal is om te roken. Ik ken bijna geen jongeren die het doen. En de mensen die het wel doen, vinden dat ze er een goede reden voor hebben. Hun vrienden doen het ook en ze vinden het lekker. Ik veroordeel ze er niet om. Rokers zijn ook gewoon mensen.

Toch zou ik het wel mooi vinden als roken verboden wordt. Een rookvrije samenleving scheelt een hoop ellende. Rokers zelf leven theoretisch gezien een stuk korter, ze kunnen in geldproblemen komen en het is voor meerokers als ik gezonder als er geen sigaretten meer zouden zijn. Soms fiets ik tien minuten achter iemand die aan het roken is. Dat is niet prettig.”

 

Niet stoer om jezelf te vergiftigen

Leander Kwintenberg (12) uit Rijssen: „Het is tegenwoordig niet heel stoer meer om jezelf te vergiftigen. Als je al die reclames tegen roken ziet, ben je gek als je er alsnog aan begint.

Er zijn nog wel jongeren die het stoer vinden om te roken. Bij ons in de buurt hebben we een hangplek bij de speeltuin. De grond ligt daar bezaaid met peuken. Die jongens zijn vaak net 18 jaar. Dan roken ze omdat het nieuw is. Als het nieuwe eraf is, stoppen ze vaak weer. Als dat nog lukt.

Op school zie ik ook wel leerlingen roken. Ze roken dan stiekem achter het fietsenhok, als een van hen een pakje zware Van Nelle van een broer heeft gekregen.”

 

Ik zeg vaak nee tegen de sigaret

Emily Zandijk (14) uit Arnemuiden. „Ik zit in een klas met twaalf meiden, en van hen roken er vijf of zes. Dat vinden ze lekker, zeggen ze. Als ze een tijdje niet hebben gerookt, krijgen ze gewoon zin in een sigaret.

Ze vragen aan mij ook regelmatig of ik een sigaret wil. Ik heb tot nu toe altijd nee kunnen zeggen. Roken is gewoon niet goed voor je, dus waarom zou je het doen? Je raakt er verslaafd aan en je geld gaat er ook aan.

Sommige klasgenoten krijgen de sigaretten van hun ouders of een broer of zus. Want zelf zijn ze te jong om sigaretten te kopen. Mensen die aan rookwaar kunnen komen, verkopen dat weer door aan andere scholieren.

Ook tijdens schooltijd roken klasgenoten op een plek waar ze niet worden gezien. Ik ga niet met ze mee. Want meeroken is ook ongezond.”