Waarom ga jij niet naar school?

„Ik heb te veel pijn. Twee jaar geleden ben ik geopereerd aan mijn achilles-pezen. Die waren te kort. Sindsdien heb ik pijn in mijn onderbenen. Aan de binnenkant en zijkant. Het is een continu zeurende en stekende pijn die voelt als heel erge groeipijn. Ze noemen het zenuwpijn.”

Kun je met pijn niet naar school?

„Ik zou het dolgraag willen. Mijn gt-diploma heb ik in mijn operatiejaar nog kunnen halen. Daar heb ik heel hard voor gevochten. Maar nu is de energie op. Alleen de reis naar school kost al zo veel energie dat ik daarna nergens anders meer puf voor heb. Laat staan om te leren.”

Je bent leerplichtig en gaat niet naar school. Krijg je nu de leerplichtambtenaar op je dak?

„Nee, ik heb leerplichtontheffing aangevraagd bij de gemeente. Nadat je formulieren hebt ingevuld, krijg je een gesprek met de ggz-arts.”

Je zegt dat je graag naar school zou willen. Waarom?

„Al sinds dat ik een klein meisje ben, wil ik de kraamzorg in. Op het Hoornbeeck College ging ik daar eindelijk echt voor leren.”

Ging je altijd al graag naar school?

„Lastige vraag. Om eerlijk te zijn werd ik op de middelbare school altijd gepest.”

Hoe ziet een doorsnee dag van jou er nu uit?

„Ik sta vroeg op en help mijn ouders dan een paar uur in de winkel aan huis. Ik beleg broodjes en maak ze mooi.
’s Middags zit ik meestal alleen boven. Als ik veel pijn heb, lig ik in bed. Boven voel ik me soms best eenzaam. Gelukkig kan ik mijn hobby bulletjournaling, waarbij je creatief een dagboek bijhoudt, veel tijd stoppen.”

Wat lees je?

„Voor mijn verjaardag kreeg ik ”Woorden van wijsheid voor zieken” van ds. A. Schot. Van mijn vader kreeg ik ”Het kromme in het levenslot” van Thomas Boston. Dat zijn mooie boeken.”

Krijg je begrip voor jouw situatie?

„Mensen willen graag horen dat het goed met je gaat. Ik kan niet lang op mijn benen staan, maar als ik dan een stukje loop, zeggen mensen: „Het gaat goed, hè. Het gaat beter.” Zeg dan maar eens nee.

Ook krijg ik veel ongevraagd advies. Dat ik naar die en die kliniek moet gaan want ze kennen iemand die daar goed geholpen is. Het is allemaal goed bedoeld, maar ik heb er niet zo veel aan. We doen zelf al alles om ervoor te zorgen dat het beter gaat.”

Heb je hoop dat het goed komt?

„Jawel. Maar we hebben zo veel geprobeerd dat hoop soms ver te zoeken is. Ik loop nu in een pijncentrum voor chronische pijn in Alkmaar. En ik ben met een dieet bezig. Ik hoop dat het helpt. Want als er niks op de pijn gevonden wordt, weet ik niet of ik ooit de kraamzorg in kan.”

Waar haal je in de tussentijd kracht vandaan?

„Van Bijbellezen en bidden natuurlijk. Ik vraag veel om genezing. Dat geeft rust. Want hoewel het nog niet beter mag gaan: de Heere weet er in ieder geval vanaf. Dat is het allerbelangrijkste. En mijn ouders steunen me enorm.”

 

Wanneer je naar school moet

Ben je tussen de 5 en 16 jaar? Dan moet je wel een heel goede reden hebben om niet naar school te gaan. Als je niet op een school staat ingeschreven, of de school meldt de gemeente dat je onvoldoende aanwezig bent, dan komt de leerplichtambtenaar langs.

De leerplichtambtenaar probeert de schoolstaker weer naar school te krijgen. Zo
nodig schakelt hij daar jeugdzorg of hulpverlening voor in.

Ouders van lesweigeraars riskeren, net als jongeren van 12 jaar of ouder, een boete.

De leerplicht vervalt wanneer je een vwo- of havodiploma haalt óf een mbo-diploma op minimaal niveau 2.

Scholieren en studenten mogen na hun 18e stoppen. Het kabinet wil dat oprekken naar 21 jaar.

Een 17-jarige oud-havoër mag dus aan het werk terwijl een even oude mbo’er nog gewoon naar school moet.

Voor leerlingen die praktijkonderwijs volgen of die uit het speciaal voortgezet onderwijs komen, geldt een uitzondering voor de leerplichtregel.