Willeke had vaak buikpijn. Daarom startte ze een aantal maanden geleden met een fodmap-dieet. Met het nieuwe eetpatroon hoopte Willeke uit te vinden of voeding de oorzaak van haar pijnklachten was. Drie maanden volgde Willeke het eetprotocol. „Zeker in het begin mocht ik veel voedsel niet eten.”

Ook op zich gezonde producten waren dan een tijd verboden voor Willeke. „Ik mocht bijvoorbeeld een tijd geen melk en yoghurt eten om te kijken of ik een lactose-intolerantie had. Of ik mocht geen fructaan, een suikersoort die onder andere in broccoli, cashewnoten en gedroogde fruitsoorten zit. Weer later waren bijvoorbeeld appel, peer of asperges verboden omdat daar het vruchtensuiker fructose in zit.”

Helaas heeft het dieet Willeke niet geholpen. De buikpijn nam soms af, maar er is niet een bepaald type voedsel aan te wijzen waardoor de klachten wat zijn verminderd. Nu het dieet is afgerond, eet Willeke alles weer. „Ik eet nog wel bewust. Thuis proberen we geen pakjes en zakjes te gebruiken en eten we niet uit blik. Eieren en melk halen we direct bij de boer en we eten het vlees van eigen kalveren.”

Het gezin van Willeke heeft ook een moestuin. „Dat is gezond”, meent Willeke. „Als we voedsel in de supermarkt kopen, letten we op of er ongezonde stoffen aan het product zijn toegevoegd. Denk aan suiker en E-nummers.” Toch eet de tiener niet altijd gezond. „Af en toe eten we ook gewoon snoep, pizza en patat.”

Over het algemeen eet Willeke gezond. „Het is goed voor je lichaam, je nachtrust, je energie en het milieu om gezond te eten”, ervaart ze. „Ik vraag me vaak af wat voedsel met me doet en waarom ik het neem. En natuurlijk vergeet ik niet te genieten.”

Gezond leven is Bijbels, vindt Willeke. „Met het voedsel dat we nuttigen, moeten we goed voor onszelf zorgen. Uit respect voor onze Schepper. Hij heeft ons gemaakt en geeft ons de verantwoordelijkheid over ons lichaam. We moeten daarom verslaving aan voeding vermijden en geen god maken van ons voedsel of onze drank. Het is beter om ons te richten op het Brood dat leven geeft, want door tot Hem te komen zullen we geen honger of dorst meer hebben.”

Wil je gezond en fit voor de dag komen? Dan heeft Willeke tips. „Eet gezond, beweeg, kijk uit voor stress en geniet. En neem tijd voor jezelf, anderen en God. Wanneer je bewust gezonder leeft, voel je je opgewekter en energieker.”