Vanwege Jeanets gezondheid begonnen ze zich drie jaar geleden te verdiepen in gezonde voeding. Jeanet: „Ik heb altijd al een kwetsbare huid gehad, met op veel plekken eczeem. Hiervoor liep ik jaren bij een dermatoloog, die me telkens hormoonzalven voorschreef. Die pakten niet de oorzaak maar de symptomen aan. Totdat een vriendin van mij vroeg of het niet aan mijn voeding lag. Daar hield ik me niet mee bezig. We aten en dronken toen gewoon alles wat we lekker vonden.”

Nadat Jeanet een cursus suikervrij eten had gevolgd, besloot het echtpaar alle geraffineerde suiker te schrappen uit hun eetpatroon. „Geen koeken en snoep meer dus. En geen frisdranken, maar spa rood of water drinken dat je zelf smaakvoller maakt met citroen.”

En, wat is het resultaat?
Jeanet: „Ik ben nog herstellende van een sterk ontgiftingsproces. Ik heb een tijd nog meer last gehad van schilfers en ontstekingen aan de huid, maar nu zien we grote vooruitgang. En Corné heeft veel minder last van hoofdpijnen. Daarnaast merken we dat het goed is voor ons gebit; sinds we begonnen zijn, hebben we geen gaatjes gehad. Uiteindelijk zien we het ook als investeren in een gezond lichaam op de lange termijn.”

Missen jullie al dat lekkers niet?
„Het leuke is dat onze smaakpapillen zo veranderd zijn dat we daar geen last van hebben. We genieten nu van heerlijk, vers fruit of van een zelfgemaakte brownie. We maken veel zelf, zodat we zo puur en vers mogelijk eten. Ook halen we veel dicht bij huis, zoals melk en eieren bij de boer, appels en peren bij een fruitbedrijf, groenten bij een boerderij met dagbesteding. Zo weet je precies waar en hoe het verbouwd wordt.

Tegenwoordig zijn er zo veel onnodige dingen toegevoegd om iets smaakvoller, mooier of langer houdbaar te maken. Dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Heel de supermarkt staat vol met pakjes en zakjes. Bijna alles wat daarin zit heeft al een bewerking ondergaan en is dus niet meer puur natuur.”

Hoe bepalen jullie welke producten wel of niet gezond zijn?
„Om te bepalen of een product te eten is, vragen we ons telkens af of de natuur –Gods schepping– dit geeft als voedsel. Adviezen van het Voedingscentrum nemen we met een dikke korrel zout, omdat er een behoorlijk verdienende industrie achter zit. Maar ook de vaak eenzijdige voedselgoeroes moet je met een korreltje zout nemen. Wat je eet moet gezond, maar vooral ook gevarieerd zijn.

We worden onder meer geïnspireerd door Weston A. Price, die de verschillen heeft onderzocht tussen het voedsel van de oudere inheemse bevolkingsgroepen en de huidige westerse eetcultuur. De eersten aten geen bewerkte producten en geen geraffineerde suikers, waardoor ze enorm gezond waren en een goed gebit en een gezonde huid hadden. Ze aten juist wel veel gezonde vetten zoals olijfolie, kokosolie en geklaarde boter, veel vlees en wilde vis en gefermenteerd voedsel. Zo’n eetpatroon is gezond voor je darmen, en gezonde darmen vormen de basis voor een gezond lichaam.”

Puur natuur is toch niet per definitie gezond?
„In de natuur zijn inderdaad ook schadelijke stoffen te vinden en producten waarvan je niet te veel moet eten. Maar waar het om gaat is dat fabrikanten goede producten uit de natuur halen en die bewerken tot een product dat een slechte invloed op de gezondheid heeft.”

Gezond eten is hip. Gaan jullie niet een hype achterna?
„Ieder mens is op zoek naar zingeving, en dat kan ook door van je buik een afgod te maken. Aan de andere kant zie je wel dat juist westerse eetgewoonten welvaartsziekten veroorzaken. Bewust met eten omgaan is dus broodnodig. Dat vinden we ook de meest Bijbelse weg: matigheid en bewustzijn. God heeft ons niet voor niets voedsel gegeven.

Er zijn ook dingen die Hij niet gegeven heeft tot voedsel, maar die wij als mensen zelf gemaakt hebben: enorme hoeveelheden aan smaakversterkers, pesticiden en vele vormen van suiker. God geeft ook geen voedsel dat direct klaar is, zoals fastfood- en magnetronmaaltijden, maar pure producten die bereiding nodig hebben. Je hoort steeds meer over schadelijke additieven die gebruikt zijn in dit soort producten. Neem bijvoorbeeld de stof BPA in verpakkingen van kant-en-klaar voedsel: erg slecht voor de vruchtbaarheid van ongeboren en pasgeboren jongetjes.”

Welke richting wijst de Bijbel jullie als het gaat om gezondheid en voeding?
„Ons lichaam is een tempel van de Heilige Geest, schrijft Paulus in 1 Korinthe 6:12-20. We moeten ons dus verre houden van porno en andere dingen die ons kunnen schaden. Maar het is ook belangrijk dat we ons lichaam goed verzorgen, onder andere door dingen te eten die je lichaam voeden in plaats van vullen.”

Komt het accent bij een sterke focus op voeding en gezondheid niet te veel te liggen op het hier en nu?
„Uiteindelijk gaat het om de verwachting om eens voor altijd in Gods aanwezigheid te zijn. Maar tot die tijd leven we in het hier en nu. God geeft ons de verantwoordelijkheid om die tijd goed en tot Zijn eer door te brengen. In 1 Korinthe 9:27 staat dat we ons lichaam moeten bedwingen om dingen te vermijden die schadelijk voor ons zijn.

Als je een onverantwoord eetpatroon hebt, loop je veel meer risico op vervelende ziektes. Daar zit ook een geestelijke kant aan. God gunt ons een goed en volmaakt leven, maar satan is gekomen om de mensheid te stelen, te doden en te vernietigen. Het huidige westerse eetpatroon, waarbij fabrikanten uit zijn op omzet en winst, moet je ook in dat licht zien.”

Welke tip zouden jullie aan leeftijdgenoten willen geven?
„Ga niet alle hypes achterna, maar wees je bewust van wat je eet. Wat stop je allemaal in je mond en wat doet dat eigenlijk met je lichaam? Zeg nee tegen de zoete verleiding. En wil je beginnen met gezond eten, geef dan niet te snel op. Het begin is altijd het lastigst.”