Wiskunde is zijn favoriete vak. Altijd al geweest. Het kost hem niet veel moeite om daar hoge cijfers voor te halen, in tegenstelling tot een vak als Latijn, waar hij krap een 6 voor staat. „Voordat de examens begonnen, stond ik voor wiskunde een 9,3 voor. Ik wilde daarom minstens een 9,7 halen om gemiddeld een 10 te staan.”

Laat Heike voor zijn wiskunde-examen nou een 9,6 halen. Precies een tiende te weinig voor zijn doel. „Teleurgesteld is een groot woord, maar ik vond het wel een beetje jammer.”
Dus besloot hij het vak te gaan herkansen. Ervoor leren hoefde hij tenslotte vrijwel niet. „Alles zat nog in mijn hoofd. Ik heb er maar een paar uur voor geoefend.”

Zijn familie en vrienden moeten wel een beetje lachen als ze horen van zijn plannen, geeft hij toe. „De meeste van mijn klasgenoten vinden het wel leuk. Maar er zijn er ook die me voor gek verklaren. Die zijn blij dat ze voldoendes hebben en vinden het apart dat ik nog een herkansing ga doen. Ik snap het ook wel dat mensen zich afvragen waarom ik niet tevreden ben met een 9,6. Maar het is voor mij een sport om een 10 te halen.”

Leien dakje
Hij ging ervoor, afgelopen donderdag, toen het herexamen plaatsvond. In de gymzaal van het Driestar College in Gouda zat het vol met herexamenkandidaten van zowel havo als vwo. Allerlei vakken door elkaar, iedere leerling met zijn eigen verhaal. „Dus ook jongeren die met deze herkansing nog hoopten te slagen.”

Heike beseft dat het voor hem in vergelijking met veel andere jongeren allemaal niet zo spannend was. „Ik zou het niet erg vinden als ik mijn doel niet zou halen; zo belangrijk is het niet. Zakken heeft een veel grotere impact.”

Doordat Heike er ontspannen in stond, ging het herexamen van een leien dakje. „Aan het eind had ik nog veel tijd over en heb ik al mijn antwoorden nog eens gecontroleerd. Ik kan me niet voorstellen dat ik iets fout heb gedaan.”

Vrijdag krijgt hij de uitslag te horen. Maakt het voor zijn toekomst nog verschil of hij een 10 of een 9 voor wiskunde zal staan? „Nee, ik heb er verder niets aan. Ik ga hierna technische wiskunde en natuurkunde studeren in Delft. Maar op die studies zit geen loting, dus de hoogte van mijn cijfer maakt daarvoor niet uit.”