Over het algemeen is het prima toeven in een jongensklas. Zo voorkomt het ontzaglijk veel meidenvenijn. Ik bedoel: als je ruzie maakt, met wie moet je daar dan over praten?

Daarnaast leer ik in een klas vol jongens van mezelf afbijten en discussiëren. Bij een aanval op het vrouwelijk geslacht -dat zijn er veel- moet een minderheid zichzelf met hand en tand verdedigen. Wie de politiek in wil als dame, moet bij mij in de klas komen zitten.

Bij gym zijn ook voordelen van een mannenklas te ontdekken. Meiden miepen bij elk pijntje, terwijl jongens zich constant proberen te bewijzen. De jongens duikelen over de vloer met volleybal. Ze schijnen een beter ruimtelijk inzicht te hebben dan vrouwen, maar dat kan na een potje basketbal worden ontkracht. Want mannen denken dat ze vanaf de andere kant van het veld de bal in de korf kunnen mikken. Zelfs een dame met het ruimtelijk inzicht van een eend begrijpt dat dit niet kan.

Lessen voor de toekomst leer je in een klas vol testosteron; Discussiëren, jezelf verdedigen en relativeren. Helaas heb ik in de jongensklas wel minder mogelijkheden om basketbalskills te ontwikkelen. Ach, het geeft niets. Als ik later afval in de prullenbak probeer te werpen, dan buk ik, goed voor de beweging…