Vandaag is dag drie vrij. Nog niets is af. Niet dat ik niets gedaan heb. Maar ik heb me gruwelijk verkeken op mijn profielwerkstuk. En ik overschatte mijn zelfdiscipline.

Op maandag heb ik de hele dag vanuit huis gewerkt, maar aan het einde van de dag zaten de winkelmandjes op verwisselende winkelsites vol. Gelukkig had ik nog twee vrije dagen.

Op dinsdag besloot ik daarom om naar school te gaan. Mijn concentratie verdriedubbelde, en halverwege de dag riep ik om het hardst dat ons profielwerkstuk die avond wel af zou zijn. Op dinsdagavond om elf uur verschuif ik de deadline naar woensdagochtend om twaalf uur.

Op woensdag besluit ik opnieuw naar school te gaan. Mijn zusjes lachen me uit. De docenten fronsen hun wenkbrauwen. „Ben je hier alweer?” Een leerling die liever niet op school is, maar vervolgens twee vrije dagen opeen wel op school is te zien, roept verwondering op.

De deadline van woensdag heb ik ook niet gehaald. Dan maar strijden voor de echte deadline op vrijdag 23.59. Want presteren onder druk gaat het beste. Misschien slim om donderdag op tijd naar bed te gaan, dan kan ik vrijdag tot de laatste minuut doorgaan.